Poliția din Hong-Kong a folosit, duminică, gaze lacrimogene, tunuri cu apă și gloanțe de cauciuc în încercarea de a dispersa manifestanții care protestau cu furie împotriva planului Beijingului de a impune o lege privind „securitatea națională” asupra orașului, mulți dintre ei se temându-se că ea „anunță sfârșitul libertăților din fosta colonie britanică”.

Regimul comunist a depus, vineri, în parlamentul chinez, un text pentru a interzice „trădarea, secesiunea, rebeliunea și subversiunea” la Hong Kong, ca răspuns la protestele masive pro-democrație din 2019.

Mișcarea pro-democrație și-a înmulțit apelurile de a denunța această nouă amenințare a Beijingului, denunțată de Uniunea Europeană și de Statele Unite, care au cerut Chinei să respecte autonomia Hong Kongului.

Sute de activiști au răspuns la aceste apeluri, duminică, scandând sloganuri împotriva guvernului din cartierul comercial din Causeway Bay, pe insula Hong Kong.

„Oamenii pot fi judecați pentru ceea ce spun sau scriu împotriva guvernului”, au denunțat manifestanții, referindu-se la proiectul de lege al Beijingului. „Suntem furioși pentru că nu ne așteptam să se întâmple atât de repede și într-o manieră atât de brutală”. „Dar nu suntem naivi. Lucrurile nu vor face decât să se agraveze”.

Manifestanții au început apoi să se îndrepte spre cartierul Wanchai, înainte de a fi respinși cu gaze lacrimogene. Cel puțin un protestatar a fost arestat. Insula Hong Kong nu a fost de luni de zile scena acestui tip de confruntare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE