„Hidrocentrala Porțile de Fier I, care produce  48% din energia electrică furnizată de Hidroelectrica SA și circa 65% din servicile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebită din cauza pătrunderii în turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunăre”, arată administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Astfel, în luna aprilie 2014, prin grătarele hidroagregatului nr. 1 de la Hidrocentrala Porțile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcționarea turbinei hidraulice.

„Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a însemnat peste 48 ore de muncă continuă, pierderi de energie și implicit de venituri”, se precizează într-un comunicat remis de administratorul judiciar al producătorului de energie.

O lună mai târziu, un buștean a distrus barele unui grătar de protecție,  blocând hidroagregatul pentru 30 de ore, se mai arată în documentul citat.

Hidroelectrica plătește peste 80 milioane de euro anual către Administrația Națională „Apele Române”, sumă care reprezintă contravaloarea apei uzinate în fiecare hidrocentrală. Această apă ar trebui să fie livrată, conform legii, la anumiți parametri de calitate, adică fără  bușteni, PET-uri, anvelope sau alte deșeuri.