Evenimentul Zilei > International > Hezbollah nu recunoaște Tribunalul special pentru Liban
Hezbollah nu recunoaște Tribunalul special pentru Liban

Hezbollah nu recunoaște Tribunalul special pentru Liban

Hezbollah nu va recunoaște verdictul Tribunalului special pentru Liban (TSL în ceea ce privește asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, relatează AFP.

Comandantul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat vineri seară că nu va fi preocupat de verdictul Tribunalului special pentru Liban (TSL), care judecă patru presupuşi membri ai grupării sale pentru pentru asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, relatează AFP.

”Nu ne considerăm vizaţi de deciziile TSL”, a declarat secretarul partidului libanez pro-iranian într-un discurs televizat, în timp ce acest tribunal urmează să anunţe la 18 august verdictul în procesul a patru presupuşi membri ai Hezbollah acuzaţi de participare la asasinarea lui Rafic Hariri.

”Pentru noi, va fi ca şi cum decizia nu ar fi fost anunţată”, a adăugat el. ”Dacă fraţii noştri sunt condamnaţi pe nedrept, aşa cum ne aşteptăm, vom susţine nevinovăţia lor”, a continuat Hassan Nasrallah, amintind că în trecut a mai respins deciziile TSL.


 

Scenariul lui Traian Băsescu despre exploziile din Beirut


Anunţarea verdictului, iniţial programată pentru 7 august, a fost amânată pentru 18 august în urma exploziei devastatoare din portul Beirut, produsă în urmă cu zece zile, care a făcut peste 170 de morţi şi 6.500 de răniţi. Fiul lui Rafic Hariri, fostul premier Saad Hariri, urmează să se deplaseze la Haga, în Olanda, pentru a participa la audiere.

Rafic Hariri, prim-ministru până la demisia sa în octombrie 2004, a fost ucis în februarie 2005, când un kamikaze a detonat o camionetă plină cu explozibili, în timp ce convoiul său blindat trecea prin Beirut, atac soldat cu alţi 21 de morţi şi 226 de răniţi. Un bogat om de afaceri, care și-a câștigat averea în Arabia Sausdită. Rafic Hariri a avute relații cordiale cu doi dintre premierii României- Radu Vasile și Adrian Năstase.

În ceea ce privete gruparea condusă de Hassan Nasrallah, trebuie amintit că aceasta a amintit recent că va șterge portul israelian Haifa de pe suprafața Pământului folosind experiența dobândită cu prileul exploziei devastatoare de la Beirut.