Haosul de la predarea ostaticilor duce la amânarea eliberării de teroriști
- Iulia Moise
- 30 ianuarie 2025, 20:41

Gruparea teroristă Hamas a eliberat, până la urmă, o a treia serie de ostatici conform Acordului de Pace în Fâșia Gaza. Dar, din cauza scenelor haotice care au avut loc la unul dintre punctele de predare, Israel a decis să amâne eliberarea teroriștilor palestinieni deținuți în închisorile sale.
La punctul de predare amintit, mulțimi mari de palestinieni s-au adunat în jurul prizonierilor, generând temeri cu privire la un posibil linșaj. Această situație a fost evident o manevră organizată de teroriștii Hamas, care au dorit să demonstreze că, în ciuda celor 15 luni de bombardamente israeliene, rămâne o forță de temut.
110 deținuți palestinieni urmau să fie eliberați astăzi
Un număr de 110 deținuți palestinieni urmau să fie eliberați joi, conform acordului etapizat care a facilitat, la începutul acestei luni, încetarea ostilităților în Gaza, devastată de 15 luni de conflict. Un oficial israelian implicat în această operațiune a menționat că autobuzele destinate transportului deținuților au fost retrase și trimise înapoi la închisori, ca reacție la predarea haotică a ostaticilor.
Ulterior, biroul premierului Netanyahu a emis un comunicat prin care confirma amânarea eliberării planificate a deținuților palestinieni, ca formă de protest față de scenele dezordonate de la predarea ostaticilor în Khan Younis, conform informațiilor furnizate de The Times of Israel.
„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, împreună cu ministrul apărării Israel Katz, a ordonat amânarea eliberării teroriştilor care urmau să fie puşi în libertate astăzi până când trecerea în siguranţă a ostaticilor noştri poate fi garantată la următoarele eliberări. Israelul cere ca mediatorii să realizeze acest lucru”, adaugă declaraţia., a comunicat biroul lui Netanyahu.
Deținuții palestinieni care urmau să fie eliberați, printre care se numără 30 de minori și câțiva membri condamnați pe viață din grupările palestiniene implicate în atacuri mortale ce au dus la moartea a zeci de persoane în Israel, ar fi trebuit să fie transportați în Cisiordania sau Gaza mai târziu în cursul zilei de joi.
Trei ostatici israelieni şi cinci thailandezi au fost predați printr-o mulțime agitată
Ostatică Arbel Yehud, în vârstă de 29 de ani, răpită din kibbutzul Nir Oz în timpul asaltului condus de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, părea speriată și a avut dificultăți în a traversa mulțimea agitată în timp ce militanți înarmați o predau Crucii Roșii, într-o scenă tensionată desfășurată în orașul sudic Khan Younis.
Un alt ostatic israelian, Gadi Moses, în vârstă de 80 de ani și unul dintre fondatorii kibbutz-ului Nir Oz, a fost eliberat ulterior, împreună cu cinci cetățeni thailandezi care lucrau în fermele din Israel. Mama unuia dintre thailandezi a urmărit cu emoție o transmisie live a evenimentului de la locuința sa din provincia Udon Thani, situată în nord-estul țării. „Vă rog, lăsați-mi fiul să iasă acum, vreau să-i văd fața”, a strigat Wiwwaro Sriaoun, în vârstă de 53 de ani, în timp ce pe telefonul ei apăreau imagini cu un vehicul care se deplasa încet prin mulțime.
Cei opt ostatici, umiliți de teroriști până în momentul predării
Anterior, în Jabalia, situată în nordul Fâșiei Gaza, o tânără de 20 de ani din armata israeliană, Agam Berger, îmbrăcată în uniformă verde măsliniu, a fost escortată printr-un culoar îngust, printre clădiri distruse și mormane de moloz, înconjurată de mulțimi de oameni, înainte de a fi predată Crucii Roșii. Aceasta a fost nevoită să salute mulțimea după ce a primit un „cadou” din partea celor care o țineau captivă, o ramă aurită cu „certificatul” eliberării sale. Un steag palestinian de câțiva metri era desfășurat pe structura unei clădiri cu cinci etaje.

Ostatică Hamas / sursa foto: captură video
„Fiica noastră este puternică, credincioasă și curajoasă”, a declarat familia sa. „Acum Agam și familia noastră pot începe procesul de vindecare, dar recuperarea nu va fi completă până când toți ostaticii nu se vor întoarce acasă”, a adăugat familia.
Netanyahu: imaginea cu cei opt ostatici în mijlocul mulțimii a fost șocantă
O înregistrare video difuzată de biroul lui Netanyahu o prezenta pe Berger, palidă, plângând și zâmbind în timp ce se afla în brațele mamei sale.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris imaginea predării ostaticilor în mijlocul mulțimii ca fiind șocantă și a avertizat că va pedepsi cu moartea pe oricine le-ar face rău. El a solicitat mediatorilor armistițiului să se asigure că o astfel de scenă nu se va mai repeta.
Netanyahu a fost criticat în Israel pentru că nu a reușit să finalizeze mai devreme un acord pentru eliberarea ostaticilor, în urma eșecului de securitate care a permis atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
Hamas, influență semnificativă în Gaza
Hamas, organizație pe care Israelul o clasifică drept teroristă și pe care s-a angajat să o distrugă, continuă să aibă o influență semnificativă în Gaza, în ciuda bombardamentelor intense desfășurate de cea mai avansată armată din Orientul Mijlociu timp de mai bine de 15 luni și a eliminării liderului său, Yahya Al-Sinwar.
„Eliminarea liderilor nu face decât să întărească și să îndârjească poporul”, a afirmat Sami Abu Zuhri, un oficial de rang înalt al Hamas, referindu-se la Sinwar, care, înainte de a fi ucis de Israel, a fost surprins de o dronă israeliană în timp ce era grav rănit, dar reușea să arunce o bucată de lemn în direcția dispozitivului, într-un ultim act de provocare la adresa Israelului.
Eliberarea ostaticilor la Khan Younis a avut loc în apropierea ruinele casei lui Sinwar, distrusă în urma bombardamentelor.
Israelienii s-au adunat în Piaţa Ostaşilor din Tel Aviv, unde au aplaudat și au plâns în timp ce urmăreau eliberarea ostaticilor pe un ecran uriaș. Unii dintre ei au aplaudat la sosirea lui Steve Witkoff, emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, ca un gest de recunoștință pentru contribuția sa la obținerea acordului de încetare a focului. El a salutat câțiva oameni, inclusiv membri ai familiilor ostaticilor.
Ostaticii au fost transportați mai întâi la spital pentru evaluări medicale
Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, iar peste 250 de ostatici au fost răpiți în atacul Hamas din Israel, considerat cel mai sângeros atac împotriva evreilor de la Holocaust încoace. Răspunsul militar al Israelului a dus la moartea a peste 47.000 de palestinieni și a provocat distrugeri severe în enclava Gaza, care are o populație de 2,3 milioane de locuitori și se confruntă acum cu grave lipsuri de medicamente, combustibil și alimente.
În luna următoare, aproape jumătate dintre ostatici au fost eliberați în timpul singurului armistițiu anterior, iar alții au fost recuperați, fie morți, fie vii, în cadrul campaniei militare a Israelului în Gaza. În prezent, Israelul mai are 82 de prizonieri în Gaza, iar aproape 30 sunt considerați dispăruți.
Sute de mii de locuitori din Gaza, majoritatea strămutați în mod repetat pe parcursul conflictului, s-au întors luni în cartierele lor din nord, unde luptele au fost cele mai violente. Mulți dintre ei au descoperit că locuințele le sunt nelocuibile și că produsele de bază lipsesc.
În timpul războiului provocat de atacul Hamas, Israelul a eliminat lideri ai Hamas și ai Hezbollah-ului libanez, lovind sever rețeaua de aliați ai Iranului din Orientul Mijlociu. De asemenea, căderea președintelui sirian Bashar al-Assad, susținut de Iran, a fost un alt factor motivant pentru Israel.
Între timp, de la instaurarea armistițiului în Gaza, forțele israeliene și-au intensificat operațiunile și în Cisiordania, afirmând că vizează militanții din această regiune.