
E din nou haos la metrou, în Capitală. Bucureștenii, care sunt nevoiți să plătească cu 66% mai mult decât anul trecut pentru un bilet de metrou, se confruntă acum cu problema circulației la intervale foarte mari a trenurilor. Ceea ce produce aglomerație și disconfort.
Angajații de la metrou vor mărirea tutoro salariilor cu peste 1.000 de lei
Totul se întâmplă din cauza dorinței angajaților Metrorex de a obține salarii și mai mari decât au deja. De exemplu, în luna decembrie a anului trecut, când deja se știa că România are un deficit bugetar dincolo de limitele sustenabile, ministrul Transporturilor, în subordinea căruia se află Metrorex, a decis, printr-un ordin, ca salariile tuturor angajaților să fie mărite cu câte 1.050 lei.
„Se acordă o majorare salarială, în cuantum de 1050 lei/salariat, aplicată la salariul de bază lunar brut, majorare care se va acorda odată cu aprobarea sursei de finanțare privind creşterea veniturilor proprii necesară acoperirii acestei majorări salariale, începând cu data de 01.01.2025, cu respectarea legislației în vigoare”, se prevedea în ordinul amintit, potrivit Club Feroviar.
Metrorex, pierderi imense
Creșterea se lefuri la Metrorex urma să se facă în condițiile în care, în 2023, compania înregistrase pierderi de 300.000.000 de lei, iar cheltuielile cu salariile s-au ridicat la 800.000.000 de lei. Iar salariul mediu în companie era, în 2024, de circa 6.000 de lei pe lună.
Dar, după ce a a părut așa-numita Ordonanță „Trenuleț”, însă, salariații de la Metrorex au aflat că această mărire de salarii s-ar putea să nu se mai aplice. Așa că s-au decis să organizeze proteste pentru a forța guvernul să nu oprească mărirea de salarii, mai ales că biletele de metrou au fost deja scumpite.

Metrorex. Sursă foto: Facebook
Ce fac acum sindicaliștii de la metrou
Pe 21 ianuarie, sindicaliștii de la Metrorex au protestat în fața Ministerului de Finanțe, unde au scandat sloganuri precum „Hoții și demisia” și „Jos, jos, jos, guvernul mincinos”.
Dar, în condițiile în care o grevă ar avea toate șansele să fie declarată ilegală, sindicaliștii de la metrou au decis să facă o așa-zisă „grevă a excesului de zel”. Mai precis, potrivit Digi24, angajații fac toate procedurile permise de regulamentele interne astfel încât trenurile să circule cât mai rar.