Gruparea palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, negociază un contract de livrare de armament și echipament de comunicație cu regimul nordcoreean, au dezvăluit surse din serviciile occidentale de securitate. Potrivit ziarului britanic Daily Telegraph, palestinienii ar fi plătit deja un avans prin intermediul unei companii cu sediul în Liban și așteaptă primele transporturi de rachete. Negocierile dintre Hamas și Coreea de Nord vin în contextul luptelor din Fâșia Gaza, unde Israelul a intervenit pentru a pune capăt tirurilor cu rachete Qassam asupra teritoriului său, instituind deja o zonă tampon lată de trei kilometri în interiorul enclavei palestiniene.

„Hamas vrea să își refacă stocul de rachete pentru că a lansat foarte multe împotriva Israelului în ultimele săptămâni. Coreea de Nord este locul firesc unde să caute astfel de arme deoarece Phenianul are deja legături cu grupări islamiste din Orientul Mijlociu”, a explicat un oficial sub protecția anonimatului. Tranzacția este estimată la câteva sute de mii de dolari și vizează refacerea unor rezerve care, înainte de conflictul început pe 7 iulie, numărau peste 10.000 de rachete.

Specialiști în tuneluri

Relația dintre Hamas și Coreea de Nord a ieșit la iveală în 2009 când un avion care transporta 35 de tone de armament, printre care rachete sol-sol, a fost interceptat de autoritățile thailandeze. Ancheta a dezvăluit ulterior că armamentul nord-coreean era destinat Iranului care urma să îl distribuie grupării libaneze Hezbollah și celei palestiniene Hamas. Mai mult decât atât, autoritățile israeliene cred că militanții palestinieni au fost instruiți de specialiști nordcoreeni atunci când au construit vasta rețea de tuneluri subterane la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt pe unde Hamas se aprovizionează cu armament. În ultimele săptămâni, astfel de tuneluri, pe unde militanți islamiști se infiltrau în Israel, au fost descoperite și distruse de armata israeliană.

Între timp, statul evreu a reluat ofensiva militară din Fâșia Gaza care a făcut până acum peste 1000 de victime în rândul palestinienilor și aproape 50 în rândul israelienilor. La presiunea ONU, Hamas a acceptat în cele din urmă un nou armistițiu umanitar, după ce îl încălcase pe precedentul, lansând noi tiruri de rachete spre Israel.

Proteste în toate colțurile lumii

Zeci de mii de oameni au protestat zilele trecute în toate colțurile lumii, făcând apel la încetarea violențelor în Fâșia Gaza. La Paris, ignorând o interdicție impusă de autoritățile franceze în urma unor recente manifestații violente, câteva sute de militanți pro-palestinieni s-au ciocnit cu forțele de ordine. Poliția franceză este în stare de alertă după ce sinagogi și magazine aparținând comunității evreiești au fost incendiate la precedentele demonstrații. Proteste, de data aceasta pașnice, au avut loc și la Marsilia în timp ce la Londra, capitala britanică, s-au strâns 45.000 de demonstranți care au cerut reluarea negocierilor de pace între israelieni și palestinieni. Manifestații, printre care și acțiuni de solidarizare cu Israelul, au avut loc și în Irlanda, Germania, Australia, SUA, Canada.