Premierul vrea să taxeze toţi angajaţii de la stat care beneficiază de venituri mai mari decât salariul preşedintelui României.
Guvernul are în plan să perceapă de la bugetarii care câştigă mai mult decât preşedintele României o „contribuţie de solidaritate” de 90% din diferenţa de venit. Salariul lui Traian Băsescu este de 8.000 de lei. Astfel, în cazul bugetarilor care câştigă din diverse surse 15.000 lei, diferenţa de 7.000 lei va fi taxată cu 90%.
„Este, în fapt, o contribuţie de solidaritate care va merge într-un fond special din care guvernul va putea să asigure sprijin salarial pentru cei cu salarii mici, astfel încât să putem proteja, în societate, categoriile cele mai vulnerabile în această perioadă de criză. Este vorba nu de o taxă, ci de o contribuţie care se aplică doar acelora care la stat au venituri peste salariul preşedintelui României”, a declarat Emil Boc, miercuri, la finalul şedinţei de guvern. Potrivit premierului, contribuţia ar urma să fie introdusă pentru acest an, cel mai probabil prin ordonanţă de urgenţă, după ce va fi discutată cu partenerii sociali.
Această măsură haiducească este aspru criticată de funcţionarii publici. „Nu am înteles nimic din ce a vrut Boc să spună din punct de vedere fiscal, constituţional sau politic. Nu poţi să dai o astfel de ordonanţă numai pentru unii. Ce a zis premierul nu este decât o regulă a campaniei electorale. Din punct de vedere fiscal, ce a spus Boc sunt numai aberaţii”, ne-a declarat Vasile Marica, preşedintele Alianţei Sindicatelor Funcţionarilor Publici Sed Lex. Reducere de cheltuieli bugetare
Imediat după semnarea acordului cu FMI, guvernul va reduce cheltuielile bugetare cu 4,53 miliarde de lei. Totodată, acesta va opera şi o creştere a veniturilor estimate pentru acest an de 1,37 miliarde lei. Prima rectificare bugetară din acest an va diminua alocaţiile mai multor ministere, urmând să taie în principal de la Mediu, Turism, Educaţie şi Apărare, potrivit Mediafax.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a cerut colegilor de cabinet să reducă cheltuielile de personal cu 5% faţă de suma aprobată iniţial pentru 2009, invocând proasta colectare a veniturilor bugetare în primele luni ale anului, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.
CALCULE
Boc cere reanalizarea preţurilor gazelor
Premierul Emil Boc nu consideră corect ca tarifele la gazele naturale să fie menţinute la acelaşi nivel începând cu 1 aprilie, pentru acoperirea unor pierderi ale producătorilor înregistrate anul trecut. Petru Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a fost chemat în şedinţa de miercuri a guvernului pentru a prezenta situaţia tarifelor la gazele naturale. Autoritatea a decis menţinerea şi după 1 aprilie a preţurilor la gazele naturale furnizate populaţiei. Preşedintele ANRE a declarat că ar fi fost posibilă o reducere a preţurilor cu până la 3%. El a explicat însă că tarifele nu vor fi scăzute pentru a permite distribuitorilor să-şi recupereze anumite pierderi înregistrate anul trecut. Preţurile la gaze s-au mărit, în 2008, de două ori: cu 8,5% şi, respectiv, 12,5%.