Guvernul are un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care statul se angajează să asigure suma necesară cumpărării operei de artă. „Diferenţa între sumele donate şi suma echivalenta în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donaţiilor va fi reluată şi se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget”, se arată în proiect.

În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că, din cauza faptului că până la închiderea campaniei de subscripţie, pe 30 septembrie, s-au strâns doar în jur de 1 milion de euro, „se impune ca diferenţa să fie suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziţiona acest bun de valoare culturală extraordinară”.

Totodată, proiectul prevede că, în cazul „în care, din orice motiv, până la data de 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural (…) se dispune închiderea campaniei iar sumele colectate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se restituie donatorilor”. Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia sculpturii, lansată oficial de către Guvenul României şi Ministerul Culturii în luna mai, s-a derulat până la 30 septembrie, suma totală care trebuia strânsă fiind de şase milioane de euro, din care s-au strâns 1.163.034 de euro.

Te-ar putea interesa și: