Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul va trimite vineri seară bugetul în Parlament
Guvernul va trimite vineri seară bugetul în Parlament

Guvernul va trimite vineri seară bugetul în Parlament

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi premierul Sorin Grindeanu, au convenit ca şedinţa de Guvern pentru aprobarea bugetul de stat pe 2017 să se desfăşoare vineri, urmând ca vineri seara bugetul să fie trimis spre consultare şi aprobare de către Parlament.

Potrivit premierului Grindeanu, ultimele 24 de ore, în care s-a refăcut bugetul, au fost necesare pentru includerea tuturor proiectelor prevăzute în programul de guvernare al PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că, după reanalizarea bugetului, s-a urmărit reducerea cheltuielilor cu funcţionarea statului de la toate instituţiile. 

"Pe noi ne-a interesat în primul rând să reducem cheltuielile cu funcţionarea statului de la toate instituţiile, începând cu Camera Deputaţilor. Eu am fost primul care am pus pe site o reducere cu aproape 17% faţă de anul 2016. Stând două zile, analizând cu foarte mare atenţie, am văzut că se poate renunţa la aproape 17% din buget şi Camera va funcţiona foarte bine. În acest sens s-a făcut o reanalizare a tuturor instituţiilor care asigură funcţionarea statului – Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, SRI, SIE – şi s-a văzut că se pot face reduceri. Sunt câteva instituţii – Înalta Curte, Ministerul Public, CSM, şi cred că mai e Consiliul Legislativ – la care s-au acceptat măriri de bugete pentru că acolo au intervenit nişte drepturi salariale câştigate la care nu putem umbla. Plecând de la asta, al doilea obiectiv la fel de important, să finanţăm acţiunile din programul nostru de guvernare – transporturi, infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, cultură, toate acţiunile pe care le-am prezentat în campanie, obiectivele noastre care au fost legitimate prin vot. Acesta a fost motivul pentru care şi eu şi prim-ministrul, după ce ne-am întors, am spus că trebuie să fie rediscutat bugetul chiar dacă întârziem o zi – două, dar vreau să avem siguranţă că ceea ce au votat oamenii se va implementa prin buget", a spus Dragnea la Antena 3. 

El a adăugat că miniştrii au înţeles că proiectele, ideile, care veneau din ministere "or fi fost bune, dar poate în mintea celor care le-au propus", cum ar fi "cumpărări de tehnică, de IT, de calculatoare" de care nu e nevoie.