Guvernul spaniol s-a încurcat în minciuni. Măsurile de relaxare, decise fără specialiști!

Guvernul spaniol s-a încurcat în minciuni. Măsurile de relaxare, decise fără specialiști!

Opoziția conservatoare acuză guvernulde stânga de la Madrid  că a mințit în ceea ce privește gestionarea crizei coronavirusului. Scandalul a pornit de la decizia guvernanților de a nu publica lista experților care au făcut parte din comitetul care a sfătuit Guvernul Sánchez în cele mai dificile momente ale pandemiei de COVID-19.

Partidul Popular, principalul partid de opoziție, susține că executivul condus de Pedro Sánchez a mințit când a vorbit în repetate rânduri despre acest comitet de experți (care ar fi făcut planul de revenire la normal, după cele aproape trei luni de izolare). Acest comitet nu există și nu a existat - se înțelege dintr-un răspuns pe care guvernul l-a transmis avocatului poporului.

Deciziile pentru măsurile impuse de guvern au fost bazate pe părerea experților, a susținut în mai multe rânduri premierul Sánchez, iar directorului Centrului de Alerte și Urgențe Sanitare, Fernando Simón, a argumentat că nu se face publică lista experților pentru a evita presiunile asupra lor.

După cum observă, însă, cotidianul El Mundo, legea transparenței și legea sănătății obligă executivul să dea publicității componența grupurilor de consilieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul Popular reamintește, de altfel, că actualul executiv de stânga se mai face vinovat de o minciună, privind numărul real al morților, nerecunoscând ca victime ale pandemiei pe cei care au murit fără să fi fost testați de COVID-19.

Ministrul justiției, Juan Carlos Campo, a spus într-un interviu televizat că, într-adevăr, a existat un comitet științific care a gestionat criza coronavirusului și a contribuit la deciziile pentru revenirea la normal. În audierile din fața Comisiei de sănătate din Senat, ministrul sănătății, Salvador Illa,  interpelat de opoziție pe tema existenței acestui comitet de experți, a precizat că au fost diferite grupuri de specialiști care au fost consultați în timpul stării de urgență, dar a recunoscut că în privința revenirii la normal nu a existat un comitet de specialiști care să decidă pe baza evaluării situației epidemiologice trecerea la fazele următoare de eliminare a restricțiilor.

Illa a mai spus că evaluările s-au realizat pe baza datelor transmise de guvernele regionale, care dețin instrumente suficiente pentru adoptarea măsurilor oportune, cu obietivul de a reduce focarele de COVID-19, notează Rador,