Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul secretizează dosarele penale
Guvernul secretizează dosarele penale

Guvernul secretizează dosarele penale

Guvernul a avizat, ieri, favorabil propunerea de modificare a Codului Penal iniţiată de senatorul PSD Șerban Nicolae prin care dezvăluirea, fără drept, a înscrisurilor oficiale dintr-o cauză penală poate fi pedepsită cu închisoare până la cinci ani.

Închisoare până la cinci ani

Ce spune prezentul Cod Penal : „Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.” Ce propune Șerban Nicolae: „Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârșită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la doi la cinci ani”.

Aseară, premierul Victor Ponta, întrebat despre avizul dat de Guvern, a spus că, din câte cunoaște, proiectul de lege face referire la informații care nu sunt publice. El a mai spus că în toată Europa cei care dezvăluie informații care nu sunt publice sunt sancționați. „Eu sunt convins că dumneavoastră ( n.r.- presa) respectați legea”, a spus premierul, precizând că detalii va da ministrul Justiției, după consultarea CSM  

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: