Guvernul Român de la Viena - 10 decembrie 1944

Guvernul Român de la Viena - 10 decembrie 1944

Guvernul Român de la Viena - 10 decembrie 1944. În iarna anului 1944, lucrurile erau departe de a se fi terminat în privința înfrângerii Germaniei naziste. Asta, în ciuda faptului că deja Reichul lupta pe teritoriul Ungariei și pierduse Balcanii.

În perioada septembrie 1944-martie 1945, rachete V2 au căzut deasupra Londrei. Comitatului Kent din Marea Britanie. Au mai căzut și asupra unor orașe belgiene ca Antwerpen. În plus, erau foarte mulți adepți ai Axei care mai sperau încă în Victoria Finală. Între ei, evident și legionarii lui Horia Sima.

Guvernul Român de la Viena - circumstanțele apariției acestuia

Guvernul s-a constituit, în principal din legionari dar și din ofițeri și politicieni care aveau viziuni pro-Axă. Legionarii fuseseră internați de Hitler în tabere, ca refugiați politici. Deși, legionarii susțineau chiar că erau deținuți politici. Asta, după Rebeliunea Legionară din 21-23 ianuarie 1941. Având nevoie de generalul Antonescu și petrolul românesc, Hitler nu a dorit să îl supere. Armata nu tolerase prezența legionară. Ori, Hitler avea nevoie de soldații români contra URSS pe Frontul de Est.

23 august 1944 a venit ca o lovitură necruțătoare. Germania a pierdut în perioada următoare, până în octombrie 1944, România și Balcanii. Legionarii erau acum pentru Hitler o masă de manevră prin care să dea iluzia, că printre români mai are aliați. Generalu Platon Chirnoagă, prizonier român pe Frontul de Vest s-a alăturat trup și suflet ideii de organizare politică sub auspiciile lui Hitler.

Guvernul Român de la Viena  -  componență

Guvernul Român de la Viena era prezidat de către Horia Sima, șeful Mișcării Legionare. Guvernul a depus jurământul la 10 decembrie 1944.

Componența Guvernului era:

Ministru de Externe: Mihail R. Sturdza

Ministru de Interne şi de Muncă: Vasile Iasinschi

Ministru al Armatei: Generalul Platon Chirnoagă

Ministru de Finanţe: Corneliu Georgescu

Ministru al Propagandei: Grigore Manoilescu

Ministru al Cultelor: Vladimir Cristi

Titularul Episcopiei Româneşti din Vest: Mitropolitul Visarion Puiu

Guvernul urma să aibă și sprijinul a 12 000 voluntari români. Ei urmau să compună o „Armată Națională”. Comanda era compusă din ofițeri și cadre cu vederi legionare sau legionari dar și din cadre din SS, conform înțelegerii cu Hitler. Voluntarii erau prizonieri români luați după 23 august în România. Mai erau și acei români care se aflau în pregătire în Germania. Evident, foarte mulți militari au fost din rândurile legionarilor care se refugiaseră în Germania în ianuarie 1941. Un singur regiment din cele două propuse, reușise să se echipeze și să se formeze. Celălalt, până la Armistițiul din 1945, era încă în formare. Recrutarea, înrolarea, cantonarea și pregătirea militară au avut loc la Döllersheim, Localitarea se afla la 90 km nord-vest de Viena.

Succese militare modeste pe frontul polonez

Armata care asculta de Guvernul Român de la Viena a avut unele succese modeste pe frontul polonez contra sovieticilor. Guvernul și-a încetat existența la 12 mai 1945. Atunci, Radio Donau, ultimul post legionar a fost cucerit de Aliați. Acest post difuza mesajele lansate de Guvernul de la Viena, în România, în mod clandestin.

Ne puteți urmări și pe Google News