Este cea mai drastică tăiere de cheltuieli de investiții făcută vreodată, dar și cea mai mare creștere de cheltuieli cu salariile bugetarilor, de la 57 de miliarde de lei în 2016, la 69 miliarde de lei în 2017, apreciază analiștii de la Ziarul Financiar.

"Rectificarea bugetară asumată este, de fapt, pozitivă în sensul că veniturile și cheltuielile sunt mai mari decât cele prognozate inițial. E rău că e pozitivă! În ce sens? Guvernul mizează pe niște creșteri de venituri pe care foarte probabil nu le va vea.

La 7 luni, execuția, deci banii reali, ne arată o creștere de 8%, nu 14% cum prognozaseră ei. În acest context, ei ar trebui să accelereze ca să se închidă cu programarea bugetară, să aibă o creștere de 15-20% pe următoarele luni, ca pe tot anul să-i dea 14%. 

Ei acum ce spun? În loc să se ducă mai jos și să prognozeze o creștere mai redusă, ei spun că vor strânge la buget venituri și mai mari decât cele pe care credeam că le vom strânge și ne vom duce cu plus 15.

Se vor trezi, când vor închide bugetul în ianuarie-februarie 2018, că nu avem o creștere preconizată de 14%, poate una de 8-10%. Atunci se va vedea că execuția bugetară față de program", a declarat Sorin Pâslaru, redactor șef ZF, pentru Știrile B1 TV.