„Nimeni din Ungaria nu se bucură că țara noastră a fost declarată un câmp de operațiuni pentru SUA, alături de alte 20 de state”, a adăugat Orban, înaintea summitului China-CEE.

El a reacționat astfel la o declarație a subsecretarului de Stat american Sarah Sewall, care a precizat că ambasadele americane din regiune redactează un plan pentru a susține și coopera în reformele anti-corupție din statele gazdă.

Prim-ministrul a spus că guvernul său „încearcă să vadă „dacă există o legătură între acordurile comerciale UE-SUA, care se negociază acum, și acest plan de acțiune”.

„Dacă cineva vrea să coopereze cu Ungaria, noi suntem deschiși la asta. Nu trebuie să facă nimeni presiuni asupra noastră sau să cheltuiască bani pe la spatele nostru…noi suntem gata să cooperăm cu oricine, pentru o cauză bună”, a spus Orban.

El a adăugat că este important ca Parlamentul ungar să rezolve problema, astfel încât oricine ar fi interesat, ar putea monitoriza acțiunile, prin acea instituție.

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a spus, anterior, că o țară străină pregătește planuri anticorupție pentru Ungaria, fără a se consulta cu guvernul de la Budapesta, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul autorităților, în privința suveranității Ungariei.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Andre Goodfriend, a fost convocat la MAE ungar și i s-a spus că Ungaria consideră o greșeală ca o altă țară să sprijinine organizațiile civile pentru a exercita presiuni asupra unui guvern ales democratic, pe orice problemă.