Deși susține că în acest an s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de contrabandă, Teodorovici spune că a ascultat toate doleanțele polițiștilor de frontieră și promite că le va da fonduri pentru a se dota cu și mai mulți câini antrenați.

Potrivit ministrului de Finanțe, zona cea mai sensibilă în contrabanda cu țigări este la frontiera de est. „Trebuie spus că, din ce înseamnă, să zic așa, relația cu Republica Moldova, înțeleg din cifrele pe care le avem că 70% din contrabandă este pe fâșia verde. (…) Este o zonă asupra căreia trebuie să ne orientăm o foarte mare atenție”, a declarat Teodorovici.

„Este o dorință personală să susțin lupta împotriva evaziunii fiscale, a contrabandei cu țigări și nu numai, cu orice fel de produse pe care legea le interzice. (…) I-am rugat pe colegii din echipa canină să spună absolut orice doleanță pe care o au, pentru ca eu să îi susțin din toate punctele de vedere”, a adăugat Teodorovici.

El spune că a depus, săptămâna trecută, un proiect de lege care prevede desprinderea activității vamale de ANAF.

Ministrul Finanțelor a mai promis realizarea a trei centre, unul în Capitală și alte două în țară, unde se vor pregăti câini împotriva traficului. Teodorovici le-a și plâns puțin de milă polițiștilor de frontieră, relatând că, pentru a fi de față la eveniment, aceștia și-au cumpărat din bani „de acasă” uniformele.

Potrivit unui studiu plătit de minister, cea mai importantă marfă de contrabandă este reprezentată de mărcile care nu aparțin marilor producători de țigarete. Marian Marcu, unul dintre autorii studiului Novel Research, a dezvăluit și două dintre mărcile preferate de traficanți: Ashima și Marble.

După conferință, Alexandru Ioniță, șeful echipei canine din Direcția Generală a Vămilor, i-a invitat pe colegii săi, însoțiți de partenerii lor (ciobănești belgieni sau germani, labradori), să facă o demonstrație. În câteva secunde, pachete de țigări ascunse în mașini sau drogurile au fost descoperite.