Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a decis să facă o serie de modificări ale legii care reglemenează RCA (răspundere civilă auto), pentru a se feri de un posibil infringement din partea Uniunii Europene.

Comisia Europeană (CE) a cerut, în iulie, o serie de modificări ale legii 137/2017, care acoperă răspunderea obligatorie civilă auto (RCA), motivând că actuala legislaţie limitează baza de calcul şi felul în care sunt calculate tarifele de primă RCA, îngrădind, totodată, libertatea asigurătorilor de a stabili propriile prime. Modificările aveau ca termen două luni, ele trebuind adoptate până la sfârşitul lunii septembrie.

https://www.economica.net/ministerul-de-finante-schimba-legea-rca-principalele-modificari-aduse-pentru-a-evita-un-infringement-de-la-ue_174077.html anunță care sunt modificările principale pe care le face Ministerul de Finanţe.

Contractul RCA nu ar mai putea fi suspendat de asigurat, care trebuie să aibă asigurare permanentă pe toată perioada cât are vehiculul înmatriculat, indiferent dacă vrea sau nu să îl utilizeze.

Pentru asigurători, între schimbări există asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA, indiferent de canalul de distribuţie (direct sau prin intermediari)

Dispare obligaţia BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) de ofertare a primei de asigurare pentru asiguratul cu risc ridicat, organizaţia fiind liberă să încheie asigurări după regulile interne

Dispare obligaţia ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, criteriilor de risc, coeficienţilor de majorare etc.

Dispar prevederile care limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă.

Asigurările auto rămân deocamdată dominante pe piaţa românească, cu 57 la sută din total, deşi evoluţiile recente indică o uşoară tendinţă de reducere a dependenţei acestora prin creşterea consistentă a segmentelor de viaţă, sănătate şi locuinţe, susţinea, recent, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea.

„Evoluţiile arată o uşoară tendinţă de reducere a dependenţei pieţei faţă de asigurările auto, prin creşterea consistentă a segmentelor de viaţă, sănătate, locuinţe, etc. De exemplu, asigurările pentru riscuri de incendiu şi calamităţi naturale au avut, de asemenea, o creştere robustă anul acesta (+8,4  la sută pentru clasa A8 de asigurare), în condiţiile în care ca volum sunt pe locul trei în structura pieţei de asigurări generale (după asigurările RCA şi CASCO).

Sperăm ca aceste tendinţe să se menţină şi chiar să se amplifice în timp pentru că ele contribuie la sporirea stabilităţii şi eficienţei pieţei prin diversificare. Este adevărat însă că, deocamdată, şi pentru încă cel puţin o bună perioadă de timp, asigurările auto rămân dominante pe piaţa românească (57la sută din total). În 2019 am observat o creştere semnificativ mai consistentă a clasei A3 (asigurările CASCO, respectiv +11la sută) prin comparaţie cu clasa A10 (în principal RCA, respectiv +5la sută) ” , a precizat Leonardo Badea într-o declaraţie citată de Agerpres.

Acesta a subliniat că, deşi ASF nu deţine o statistică „extrem de exactă privind asiguraţii ”, pentru că o persoană are de regulă mai multe asigurări, există informaţii şi statistici cu privire la evoluţia numărului de contracte de asigurare, pe fiecare clasă, iar acestea indică o creştere în acest an raportată la perioada similară din 2018.