Guvernul a adoptat ordonanța pentru creșteri salariale. Majorări de 10% pentru bugetari

Guvernul a adoptat ordonanța pentru creșteri salariale. Majorări de 10% pentru bugetari Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ședința de joi, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede creșteri salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, alături de rambursarea sumei pentru ochelarii de vedere, cu o limită de 500 de lei.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că majorarea salarială va fi implementată în două etape pentru mai multe categorii de angajați din administrație.

Prima etapă, care presupune o creștere de 5%, va intra în vigoare începând din luna iunie, în timp ce a doua etapă va avea loc în septembrie.

Creșteri salariale pentru mai mulți bugetari

Aceste creșteri salariale vor fi aplicate personalului din diverse domenii și instituții, printre care se numără:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • angajații din administrația centrală;
  • personalul din domeniile cultură și diplomație;
  • angajații din Oficiul Național al Registrului Comerțului și din oficiile Registrului Comerțului de pe lângă tribunale;
  • personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, subordonate, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului, ministerelor și altor organe de specialitate ale administrației publice, atât centrale, cât și locale, inclusiv cele aflate în coordonarea prim-ministrului și cele sub controlul Parlamentului;
  • funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului, în localitățile cu o populație de până la 20.000 de locuitori.
Guvernul Ciolacu

Guvern. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Potrivit lui Mihai Constantin, personalul din agențiile județene și din Municipiul București pentru Protecția Mediului va avea aceleași creșteri salariale ca și angajații Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Bugetarii s-au arătat nemulțumiți de aceste creșteri salariale, menționând că vor niște majorări de cel puțin 20%. În replică, premierul Marcel Ciolacu a susținut că oricum numărul angajaților poate fi redus, iar din economiile făcute pot fi din nou făcute majorări.

Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple.

Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an!” a declarat Marcel Ciolacu.

Decontări de la stat pentru ochelarii angajaților care stau în fața ecranelor

Pe lângă aceste creșteri salariale, purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că, prin aceeași lege, este stipulată posibilitatea pentru angajatori de a rambursa cheltuielile pentru achiziționarea ochelarilor pentru angajații care utilizează în mod frecvent echipamente cu ecran în timpul lucrului.

Suma maximă de rambursare este de 500 de lei per persoană.

Ochelari de vedere

Ochelari de vedere. Sursa foto: dreamstime.com

„Este o decizie la nivel european care deschide calea pentru ca angajatorii să poată deconta acest prag maximal de 500 de lei/persoană, pentru ochelarii de vedere”, a spus Constantin, potrivit Agerpres.