Casa lui și biroul de la Banca Letoniei au fost percheziționate de ofițeri anticorupție. Biroul de Prevenire a Actelor de Corupție nu a dat detalii despre anchetă sau despre natura raidurilor, scrie BBC.

Premierul leton, Maris Kucinskis, a cerut o reuniune de urgență a guvernului, luni, dar a precizat că nu există o amenințare la adresa securității naționale.

„Nu există niciun semn că ar fi un risc la adresa sistemului financiar leton”, a explicat el. A adîăugat că nici el, ca premier, nici alt oficial, nu au motive să intervină în activitatea agenției anticorupție.

„Instituția lucrează corect și profesionist”, a spus el, promițând sprijinul total al guvernului șis punând că nu vrea să influențeze din afară anchetele.

Banca letoniei nu comentează investigația, dar „are zero toleranță în ceea ce privește corupția și alte activități ilicite”. Operațiunile băncii nu sunt afectate de anchetă și banca va fi deschisă luni, cu program normal.

Mai multe bănci letone au fost controlate în ultimele luni. În iulie 2017, două bănci au fost amendate pentru că le-au permis clienților lor să facă plăți ocolind sancțiunile internaționale referitoare la Coreea de Nord.

O altă bancă, Norvik Bank, este implicată într-o dispută cu statul pentru „un tratament incorect, arbitrar, insuficient motivat și nerezonabil”: Nu a fost dezvăluit  exact despre ce este vorba.

În calitatea sa de guvernator al băncii centrale, Rimsevic este și membru al consiliului de guvernatori ai Băncii Centrale Europene. Letonia a aderat la zona euro în 1 ianuarie 2014.