Una dintre măsuri prevede introducerea de obligații pentru cetățeni. Acesștia vor fi nevoiți să sorteze deșeurile, a anunțat prim-ministrul Viorica Dăncilă, informează B1.

„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a mai punctat că reciclarea este un proces complex în care sunt implicați mai mulți actori și are nevoie de un calendar.

De asemenea, este stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale. De asemenea, a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă", a explicat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern.