Evenimentul Zilei > Politica > Guvern: Noi reglementări pentru persoanele defavorizate
Guvern: Noi reglementări pentru persoanele defavorizate

Guvern: Noi reglementări pentru persoanele defavorizate

Guvernul a modificat Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014 printr-o hotărâre care extinde numărul beneficiarilor, adăugând o nouă categorie pentru aceste ajutoare - persoanele fără venituri.

Actul normativ a extins numărul beneficiarilor, întrucât limitele de venituri din pensii şi indemnizaţii de şomaj eligibile pentru primirea ajutoarelor alimentare vor fi modificate de la 400 lei/ lună la 450 lei/ lună.

În plus, se adaugă o nouă categorie de beneficiari pentru aceste ajutoare, respectiv persoanele fără venituri. De asemenea, se specifică în clar o serie de categorii de persoane care nu pot primi ajutoare alimentare (persoane care satisfac stagiul militar, execută pedepse privative de libertate.

Guvernul precizează că hotărârea stabileşte trecerea la baza de date oferită de autorităţile locale şi renunţarea la distribuţia pe bază de cupoane, precum şi procedurile pentru lichidarea stocurilor de ajutoare alimentare înregistrate la finalizarea distribuţiei pe lista de cupoane şi pe lista suplimentară.

Totodată, actul normativ stabileşte caracteristicile tehnice ale produselor alimentare care fac obiectul ajutoarelor alimentare şi dispune, prin direcţiile judeţene ale ANSVSA, efectuarea unor verificări ale produselor alimentare livrate de furnizori.