Evenimentul Zilei > Politica > Gușă, despre noul prim-adjunct SRI,: „Iohannis mută la SRI cu un fizician”
Gușă, despre noul prim-adjunct SRI,: „Iohannis mută la SRI cu un fizician”

Gușă, despre noul prim-adjunct SRI,: „Iohannis mută la SRI cu un fizician”

Cozmin Gușă este de părere că numirea în importanta funcție a generalului de brigadă arată că directorul SRI gândește sofisticat, scrie realitatea.net.

"Numirea lui Răzvan Ionescu în funcția de prim-adjunct al șefului SRI este normală. Ea trebuia să fie făcută într-un interval de timp util. Eu am aproximat atunci la trei luni de zile intervalul de timp util în care trebuie să fi numit înlocuitorul lui Florian Coldea", a spus Cozmin Gușă la Realitatea TV, imediat după anunțul numirii lui Ionescu.

 

"Am avantajul că îl cunosc pe Eduard Helvig de mult timp. El dovedește că gândește sofisticat. Și această numire – Răzvan Ionescu a fost făcut general de brigadă la propunerea lui Helvig și în mandatul acestuia – ne arată o anumită poziționare a serviciului. Pot să pornesc de la faptul că Iohannis mută la SRI cu un fizician. El este fizician, Ionescu este fizician. Și eu sunt fizician, deci nu pot decât să fiu pozitiv că un fizician ajunge prim-adjunct la SRI în vremuri de furtună maximă în plan intern și internațional. Ce se întâmplă în exterior ne poate sugera ce s-ar putea întâmpla și în România. Semnificația acestei numiri este legată și de poziționarea din punct de vedere geopolitic a României. Asta va fi analizată de către specialiști sau parteneri. E în acord cu orientarea noastră de tip euroatlantică. Numirea lui va fi văzută ca o garanție de către partenerii noștri, dar și ca pe siguranță de cei care aveau îndoieli apropo de orientarea instituțiilor din România în acest vremuri", a mai spus Gușă.

 

Gușă mai spune că că noul prim-adjunct este în concordanță cu noul SRI, un SRI 2.0, adaptat vremurilor de furtună geopolitică. 

 

"Eu văd această numire coerentă cu un SRI de tip 2.0, un SRI care se adaptează vremurilor, și vine după o perioadă în care SRI a fost supus la mari încercări", a explicat Gușă.

 

"Începând cu episodul Coldea, SRI a fost atacat programatic. Prima dată pe subiectul Coldea de către fugarul Sebastian Ghiță, un atac extrem de coroziv care a supus instituția unor presiuni greu de bănuit. Apoi a venit perioada atacului dur din partea unor membri PSD din perioada manifestațiilor. SRI era atacat chiar de către unii analiști respectabili că s-ar afla la baza manifestațiilor. Unii au încercat să inducă ideea că acea manifestație ciudată – episodul Dinamo – a fost inspirat tot de SRI. Dacă acel episod se va elucida, mulți din PSD vor avea de suferit. Al treila episod vizibil pentru telespectatori este cel al pressing-ului parlamentar. Acel pressing parlamentar la care a fost supusă instituția era tot o răzbunare politică. Rămâne celebră fraza prin care Dragnea a cerut: "Ia aduceți-i pe ăștia la ordine". Aceste trei episoade au fost niște exemple că SRI-ul este o miză importantă", a mai adăugat Gușă.

 

"Am vrut să fie evident de ce este importantă această numire și care este semnificația reală. Ea vine într-o perioadă de mare război subteran din punct de vedere politic și ar fi de natură să liniștească puțin zona de forță și ordine publică din România, până la viitorul episod, care va fi legat de directorul civil al SIE. Dar această numire rezolvă parțial și relaționarea și conflictul existent, chiar dacă nu evident, între SRI și SIE pentru că din fosta sa poziție, generalul Ionescu a trebuit să aibă o colaborare de tip operativ-constructiv cu SIE", a mai spus Gușă.