Evenimentul Zilei > International > Guru electoral: „Trump are 91% șanse de a câștiga un nou mandat”
Guru electoral: „Trump are 91% șanse de a câștiga un nou mandat”

Guru electoral: „Trump are 91% șanse de a câștiga un nou mandat”

În ciuda majorității zdrobitoare a sondajelor care arată că Donald Trump va pierde alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, un important om de știință afirmă că președintele are cele mai mari șanse de a câștiga.

Helmut Norpoth, profesor de științe politice la Stony Brokk University – care a prezis că Donald Trump va câștiga în 2016 cu opt luni înaintea alegerilor și de asemenea a prezis cu acuratețe rezultatele a 25 din 27 de alegeri – a declarat la Fox News că șansele ca Trump să fie reales sunt peste 90%.

„Cheia alegerilor din noiembrie sunt primarele”, a afirmat Nortpoth, adăugând că Trumpa câștigat alegerile primare cu mare ușurință, în vreme ce prezumtivul candidat Democrat, Joe Biden, a întâmpina dificultăți de a câștiga delegații.

„Pe ansamblu, o mai bună performanță în alegerile primare îi dă lui Donald Trumo un avantaj în noiembrie”, spune profesorul.

Nortpoth a citat locul patru obținut de Biden în alegerile primare din Iowa și locul cinci în primarele din New Hampshire,  ca motive ale previziunii sale.

„Peisajul alegerilor prezidențiale este plin de nominalizați care au văzut cum conduceau în sondaje în primăvară pentru a mușca țărâna în toamnă”, a spus expertul.

„Lista este lungă și descurajatoare pentru liderii timpurii. Începând cu Thomas Dewey în 1948, ea îi numără pe Richard Nixon în 1960, Jimmy Carter în 1980, Michael Dukakis în 1988, George H.W. Bush în 1992 și John Kerry în 2004, pentru a cita doar cazurile cele mai spectaculoase.”

În săptămâna dinaintea alegerilor prezidențiale din 2016, Trump se afla în urma candidatei Democrate Hillary Clinton aproape în toate sondajele, și totuși a câștigat președinția.

Sondajele sunt foarte asemănătoare în 2020. Potrivit RealClearPolitics, un număr de sondaje au prevăzut că Trump va fi un președinte de un mandat și l-au dat pe Biden în avans înaintea alegerilor din noiembrie.

Sondajul național Hill/HarrisX, dat publicității miercuri îl arată pe Biden cu un avans de 4% în fața lui Trump, în timp ce o cercetare Economist/You Gov îl dă pe Biden cu 49% față de 40% Trump.

Totuși, Nortpoth declară că pandemia de COVID-19, care a lovit Statele Unite și lumea a dus la o prăbușire economică, putând să încline balanța de partea lui Biden, dacă nemulțumirea față de Trump crește prea mult.

„Deși mă așteptam ca pandemia să afecteze popularitatea președintelui, nu văd nici un efect negativ în cota de aprobare a lui Trump”, a spus politologul. „Cu excepția eventualității unei prăbușiri a cotei sale de aprobare, nu cred că aceasta va avea o incidență prea mare asupra previziunii mele.”

Norpoth a declarat că dacă Trump ar putea să se abțină de la a comenta sau a posta mesaje pe Twitter la adreesa adversarirlor săi și s-ar concentra mai mult pe revenirea economică după pandemie, el ar avea șanse și mai mari de a câștiga al doilea mandat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: