Gură de oxigen pentru românii cu credite în franci elveţieni

Gură de oxigen pentru românii cu credite în franci elveţieni

Francul elveţian a atins astăzi cel mai scăzut nivel comparativ cu euro din ultimele opt luni, un euro fiind cotat la 1,2183 franci în prima parte a zilei. Aprecierea monedei unice a început pe 5 septembrie şi este în strânsă legătură cu anunţul Băncii Centrale Europene că va cumpăra nelimitat obligaţiuni ale statelor din zona euro.

Cursul euro-franc a fost lipit de la începutul anului de nivelul de 1,20 franci pentru un euro, pe care Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că îl va apăra cu orice preţ, pentru ca exporturile ţării să nu aibă de suferit în cazul unei aprecieri excesive a monedei.

Francul elveţian s-a apreciat constant faţă de euro de la începutul crizei financiare, fiind considerat un activ de refugiu, alături de yenul japonez, dolarul american şi aur. În august 2011, cursul euro-franc a atins un minim istoric de 1,0066 franci pentru un euro, moment în care Banca Centrală elveţiană a fost nevoită să intervină. Ratele la credite sunt aproape duble Pentru românii cu credite în franci elveţieni, deprecierea acestei monede reprezintă o gură de oxigen, după ce devalorizarea concomitentă a leului dusese ratele la valori de nesuportat, aproape duble faţă de cele la care fuseseră contractate creditele, în perioada 2006-2008.

Un franc a fost cotat astăzi de Banca Naţională la 3,6984 lei, în scădere uşoară faţă de cursul de ieri. La începutul acestei tendinţe de depreciere a francului, însă, cursul era la 3.7402 lei. Euro a mai avut câteva tentative de a se îndepărta de nivelul de 1,20 franci, însă temerile de pe pieţele financiare l-au adus înapoi spre această valoare.

Ne puteți urmări și pe Google News