Evenimentul Zilei > Actualitate > Gruparea Navală NATO de Luptă împotriva Minelor, prezentă în Marea Neagră la “Poseidon 2017”
Gruparea Navală NATO de Luptă împotriva Minelor, prezentă în Marea Neagră la “Poseidon 2017”

Gruparea Navală NATO de Luptă împotriva Minelor, prezentă în Marea Neagră la “Poseidon 2017”

Peste 1500 de militari din șapte țări NATO, 17 nave de luptă, elicoptere Puma şi avioane MiG 21 LanceR au început astăzi amplul exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române, Poseidon 2017. Obiectivul principal al exercițiului este perfecționarea forțelor participante în domeniul luptei anti-mină.

Manevrele militare din Marea Neagră sunt plasate sub comandă românească iar coordonarea se va face de pe nava comandanat a Grupării Navală NATO de Luptă împotriva Minelor din Mediterana, ORP K.X. “Czernicki” (Polonia). "Suntem capabili să oferim suport logistic și aprovizionare tuturor navelor din gruparea NATO. Le vom aproviziona cu combustibil, apă potabilă, și toată tehnica de care au nevoie. La bord avem toată conducerea acestui exercițiu, nu doar polonezi ci și ofiteri din țările participante, inclusiv români”, a spus comandantul navei poloneze, Przemyslaw Lizik.
 
Exercițiul multinațional "Poseidon 2017" scoate în evidență și scafandri de luptă din mai mulțe țări. Scafandrii români se vor antrena cot la cot cu specialiștii germani în deminări subacvatice, vor fi asistați de experții polonezi care au adus o navă, special pentru aceste activitati, și vor lucra împreună cu scafandrii spanioli și turci pentru dezamorsrea minelor. "După cum vedeți este un exercițiu complex care acoperă toate domeniile de luptă pe mare și la Litoral, având în vedere și această specificitate de acțiune împotriva mijloacelor de obstrucție sumbmerse. Nu sunt în niciun fel acțiuni provocative sau ofensive" a explicat șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mârșu.

Vedetele exercițiului "Poseidon 2017" vor fi scafandrii de lupta NATO care trebuie să deschidă calea pentru navele de invazie, spre țărmurile inamice împânzite cu mine submarine. Ei caută, identifică, marchează minele pentru a fi distruse. Scafandrii de pe nava germană "Rotweil" sunt specialiști. Comandantul Stefan Oeggl explică: “Nu suntem un vânător de mine marine obișnuit. Avem 16 scafandri de luptă la bord, scafandri deminori și mai avem și un sonar ieșit din comun, care poate fi programat astfel încât să cerceteze singur adâncimile, fără operator uman.". Exercițiul "Poseidon 2017" se desfășoară în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre.