Patru dintre inculpații, Adrian Cristian Dăscălina, Titi Tănase Dinu, Ioan Marius Voinea și Marius Dumitru Stan, sunt din Constanța, iar Ionuț și Laurențiu Tudor sunt din Brăila. Afacerile lor ilegale cu cereale au fost descoperite de polițiștii de la Economic, în 2010, când s-a și organizat un flagrant în timp ce  scoteau aproape 400.000 de lei din contul unei societăți fantomă.  Constănțenii au fost, atunci, arestați, ulterior fiind eliberați.  În rechizitoriul întocmit, procurorii  DNA au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, cei șase inculpați au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor. “Constituirea unei asemenea grupări a fost necesară în vederea atingerii scopului proiectat, respectiv fraudarea bugetului consolidat al statului, spălarea sumelor astfel obţinute şi însuşirea lor de către participanţii la circuit”. Concret, în perioada respectivă, inculpații, în calitate de administratori ai unor firme tip fantomă, au înregistrat în contabilitate operațiuni fictive privind achiziția de cereale, în condițiile în care, acestea nu întruneau condițiile minime prevăzute de lege pentru a desfășura astfel de activități.

Pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute în maniera de mai sus, inculpații le-au virat în conturile altor firme cu același comportament fiscal de unde erau retrase în aceeași zi, în numerar, prin folosirea unor documente false. Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză cu suma de aproape 19 milioane de lei. 

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpatului Stan Dumitru Marius. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii DNA au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.P.J. Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.