Evenimentul ZileiSocialGrupa de sânge care transmite rapid COVID-19. Risc crescut de răspândire a infecției

Grupa de sânge care transmite rapid COVID-19. Risc crescut de răspândire a infecției

Grupa de sânge care transmite rapid COVID-19. Risc crescut de răspândire a infecției
Oamenii cu grupa de sânge 0 sunt mai puțin susceptibili de a fi infectați cu SARS-C0V-2, dar ei prezintă un risc crescut de răspândire a infecției, deoarece sunt „donatori universali”.

Un studiu publicat în revista Epidemics susține că incompatibilitatea sângelui ar putea reduce riscul de transmitere a COVID-19 cu 60% sau chiar mai mult. Asta s-ar traduce prin faptul că există grupe de sânge care nu transmit boala, notează Science & Vie.

„La fel cum resping transfuziile de sânge care nu fac parte din grupa 0, pot respinge particulele de virus de la un pacient cu sânge ‘non-0’, scăpând astfel de infecție”, explică Peter Ellis, autorul studiului și cercetător la Școala de Bioștiințe a Universității Kent din Marea Britanie.

„Cei care au sânge din grupa A au mai multe șanse de a contracta virusul și mai puține șanse de a-l transmite”, spune.

Riscul de contaminare cu COVID-19 pentru grupele de sânge A și B ar depinde de frecvența acestui grup în populație, mai arată studiul.

Ca în cazul transfuziilor

În cazul transfuziilor este necesară utilizarea de sânge compatibil cu cel al bolnavului. Același fenomen a fost observat și în cazul îmbolnăvirii cu SARS-C0V-2, coronavirusul responsabil de pandemia de COVID-19.

Concluzia ar fi că grupa de sânge este importantă atât pentru imunitate cât și la răspândirea bolii.

Cercetări anterioare au arătat că grupa de sânge 0 (zero) poate fi asociată cu un risc mai mic de infectare cu coronavirus decât alte grupe de sânge.

Acest nou studiu face lumină asupra comportamentului de propagare al tuturor grupelor.

Urmând același model de compatibilitate a sângelui, o persoană cu o anumită grupă de sânge ar răspândi virusul SARS-CoV-2 de două până la trei ori mai ușor la persoanele pentru care este un donator de sânge compatibil.

Deci, în funcție de concentrația fiecărei grupe de sânge, epidemia se va dezvolta în mod diferit.

Aceste cercetări ar putea oferi o pistă suplimentară în înțelegerea nivelului de contagiune COVID în diferite regiuni ale lumii.


Accesează: