Evenimentul Zilei > Social > Gripa aviară se transmite la om. Primul caz de infecție cu tulpina H10N3. Specialiștii sunt în alertă
Gripa aviară se transmite la om. Primul caz de infecție cu tulpina H10N3. Specialiștii sunt în alertă

Gripa aviară se transmite la om. Primul caz de infecție cu tulpina H10N3. Specialiștii sunt în alertă

Primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om, a fost confirmat la un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu (estul Chinei) a anunțat marți Comisia Națională de Sănătate.

Potrivit Comisiei de Sănătate din China, bărbatul din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și a prezentat mai multe simptome. El a fost diagnosticat cu gripă aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat.

Care este riscul de răspândire

H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, anunță Comisia.

În prezent, bărbatul este stabil și pregătit pentru externare. Testele asupra contacților săi apropiați nu au relevat alte infecții.

În China sunt prezente mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări.

Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni.

Acesta este primul caz de gripă aviară la om cu tulpina H10N3, notează Digi24.

Cum se poate transmite virusul

În ultimele luni au fost raportate focare ale tulpinii H5N8 în Rusia , Europa, China, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Dar numai la păsările de curte. Se știe că alte tulpini – H5N1, H7N9 și H9N2 – s-au răspândit deja la oameni .

Şapte angajaţi ai unei fabrici de prelucrare a cărnii de pui din sudul Rusiei au fost infectaţi cu tulpina AH5N8.Focarul a apărut în fabrică începînd cu luna decembrie.

Majoritatea infecțiilor cu gripă aviară la oameni au fost asociate cu contactul direct cu păsările vii sau moarte infectate. Alimentele gătite corespunzător sunt considerate sigure. Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și omul.

În cazul transmiterii gripei aviare la om, rata mortalității poate fi foarte ridicată întrucât organismul uman nu are un sistem imunitar pregătit să țină piept infecției cu acest virus.

Transmiterea virului de gripă aviară de la păsări la om se face prin contact direct cu lichidele biologice sau prin inhalarea prafului materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Autoritățile recomandă celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate să evite piețele în care se face comerț cu păsări.