După SARS-Cov-2, reizbucnește pandemia de ciumă bubonică? Focarul de "Moarte neagră" îi îngrijorează pe experți

După SARS-Cov-2, reizbucnește pandemia de ciumă bubonică? Focarul de "Moarte neagră" îi îngrijorează pe experți

Epidemiologii urmăresc cu mare îngrijorare izbucnirea unui focar de ciumă bubonică. 11 persoane au murit deja, "vomitând sânge".

În total, au fost raportate 15 cazuri în provincia Ituri din Republica Democrată Congo . Țara s-a confruntat și cu reapariția epidemie de Ebola în perioada 23 aprilie - 8 mai. Potrivit medicilor din Ituri, victimele focarului de ciumă bubonică prezentau „simptome de cefalee, febră, tuse și vomă cu sânge".

Focarul se extinde

Raportul vorbește despre 15 cazuri, inclusiv 11 decese până acum. Primul caz a fost cel al unei doamne care murise în zona Fataki. O săptămână mai târziu, pe 30 aprilie, un bărbat de 30 de ani a murit și el după ce a prezentat aceleași simptome. Pe 8 mai, a mai fost un bărbat care a murit. ”Am fost alertați când au existat deja cinci decese în această zonă în aceeași familie. După aceea, au fost doi oameni care au mers la locul de înmormântare din Bukachele și care s-au îmbolnăvit și au murit în Bule", au declarat autoritățile locale.

Echipele de medici din Fataki au continuat anchetele epidemiologice și, pe 19 mai, au descoperit încă patru decese, două în Bukachele și două în Bule, inclusiv un bărbat care practica medicină tradițională și care încercase să-i ajute pe cei bolnavi. Încă patru persoane cu simptome similare sunt tratate în prezent în spitale din zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localnicii, avertizați să nu mănânce șobolani

Autoritățile locale au cerut persoanele care locuiesc în zonele Fataki și Djugu să poarte măști, să mențină distanțarea socială, să evite să atingă cadavrele și să fie vigilente dacă apar cazuri asemănătoare. De asemenea, localnicilor li s-a recomandat să nu mănânce carne de șobolan. Cazuri de ciumă bubonică sunt raportate în Ituri încă de anul trecut. S-au înregistrat 461 de cazuri, inclusiv 31 de decese în opt zone: Logo, Linga, Biringi, Kambala, Rethy, Rimba, Aru și Aungba.

Cum se molipsesc oamenii de ciumă?

Ciuma este o boală infecțioasă cauzată de un bacil Gram-negativ Yersinia pestis. Se găsește la animale din întreaga lume, cel mai frecvent la șobolani dar și la alte rozătoare. Puricii sunt cel mai comun "vehicul" pentru ciuma bubonică.  Oamenii se pot infecta, însă, și prin contactul direct cu un animal infectat, prin inhalare. În cazul ciumei pneumonice, aceasta se poate transmite între oameni. Yersinia pestis poate fi tratată cu succes de antibiotice, dacă acestea sunt prescrise în stadiile inițiale ale bolii. Există trei forme de ciumă umană; bubonică, septicemică și pneumonică.

Obiceiuri alimentare periculoase

Anul trecut, orașul chinez Bayan din Mongolia Interioară a făcut obiectul unui avertisment de nivel trei pentru controlul epidemiei, după ce un fermier a contractat boala.

Vorbind la acea vreme, Serghei Diorditsu, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Mongolia, a declarat: „Există focare naturale de ciumă în Mongolia și boala este răspândită de marmote mongole. Problema este că locuitorii locali, în ciuda tuturor interdicțiilor și recomandărilor autorităților locale, continuă să le vâneze și să le mănânce, deoarece le consideră o delicatesă locală".

Se crede că ciuma bubonică a ucis între 75 și 200 de milioane de oameni în Evul Mediu, când a primit numele de Moartea Neagră.

A revenit periodic în următoarele secole, mai ales în 1665, când diaristul Samuel Pepys a relatat impactul devastator pe care l-a avut la Londra în 1665, scrie ziarul britanic Daily Express.