Daca pardoseala existenta indeplineste anumite conditii nu mai este obligatoriu s-o scoti, scapand astfel de munca, mizerie si zgomot.
Daca te-ai plictisit de gresia veche si doresti o schimbare marcanta de ambient nu ramane decat sa te pui pe treaba. Noile modele de placi ceramice disponibile pe piata, care mai de care mai atragatoare, iti vor da o motivatie in plus.
Singurul impediment care ar putea sa-ti mai reduca din entuziasm ar fi acela ca placile vechi de gresie (la care adesea in loc de adeziv special s-a folosit ciment) se scot greu, cu multa munca, mizerie si zgomot.
Trebuie scoase placile care suna a gol
Specialistii iti propun sa verifici atent pardoseala existenta si, in masura in care aceasta indeplineste anumite conditii, sa abordezi solutia unei noi acoperiri cu gresie peste vechea placare.
„Gresia veche trebuie sa prezinte o serie de calitati, cum ar fi o buna planeitate, sa aiba duritate si rezistenta, sa fie curata, fara urme de ipsos sau vopsea si sa fie perfect uscata. Se previn astfel eventualele defecte de montaj ale noii pardoseli, dar si fisurile si dezlipirea ulterioara a placilor de gresie”, precizeaza Mircea Ilie, mester montator.
Pentru verificarea calitatilor necesare unei noi placari peste cea veche se recomanda testarea gresiei vechi cu un ciocan pentru a descoperi care dintre placi suna a gol. Acestea trebuie scoase - intregi sau sparte -, iar golurile trebuie astupate cu mortar, avand grija ca suprafata pardoselii sa fie scoasa la acelasi nivel.
Inaintea placarii este bine ca gresia sa fie bine spalata pentru a se elimina urmele de grasime si praf. „Daca vechea pardoseala are defecte de planeitate mai mari de 7-8 mm la verificarea cu o rigla de 2 m lungime - acestea se pot corecta prin turnarea unei sape autonivelante, dupa care se monteaza noua gresie”, explica specialistul. Aceasta se repartizeaza pe toata suprafata cu gletiera, acoperind singura defectele de planeitate.
Se aplica adeziv si pe suport, si pe placa
Fie ca s-a turnat sau nu sapa, se aplica apoi un grund de profunzime cu ajutorul unei pensule sau bidinele si se lasa sa se usuce circa patru ore. Acesta are rolul de a intari stratul suport si a reduce absorbtia. Dupa aceasta etapa se trece la montarea gresiei. Se intinde adezivul cu gletiera cu dinti.
Pentru o mai buna fixare a placilor de gresie, se aplica adeziv atat pe vechiul strat suport, cat si pe placa. Acesta trebuie ales in functie de tipul placilor ceramice si de destinatia lor (pentru interior sau exterior, sau pentru placi ceramice absorbante).
Dupa 12 sau 24 de ore de la lipirea placilor cu adeziv (in functie de temperatura si de umiditate), se trece la chituirea acestora. Chitul se aplica cu o gletiera de cauciuc. Dupa aproximativ 15 minute, placile de ceramica se sterg cu o gletiera de burete umezita in apa sau cu o carpa umeda.
DETALIU IMPORTANT
Rezulta diferente de nivel la praguri Ia in considerare diferentele de nivel de 2-3 cm care vor aparea la montarea unei noi pardoseli peste cea veche. Daca nu, acest lucru iti va da mult de furca atat cu deschiderea usii, cat si cu discontinuitatea cu pardoseala din camera vecina. In acest ultim caz, fie se aduc la acelasi nivel ambele pardoseli printr-o placare continua, fie te vei obisnui cu pragul creat.