Evenimentul Zilei > Actualitate > Greșelile de ARBITRAJ care au pus pe JAR fotbalul românesc. „Brad Pitt”, protagonistul celui mai PENIBIL moment din ultimii 25 de ani
Greșelile de ARBITRAJ care au pus pe JAR fotbalul românesc. „Brad Pitt”, protagonistul celui mai PENIBIL moment din ultimii 25 de ani

Greșelile de ARBITRAJ care au pus pe JAR fotbalul românesc. „Brad Pitt”, protagonistul celui mai PENIBIL moment din ultimii 25 de ani

Fotbalul românesc a avut parte de momente jenante oferite de arbitri. Deciziile „fluierașilor” au dat naștere unor discuții interminabile și suspiciuni care au planat în jurul corectidunii celor care împart dreptate. Un moment epocal s-a petrecut în 2007, la meciul Unirea Urziceni – Steaua, atunci când Alexandru Tudor a acordat un penalty pe care doar el l-a văzut.

Arbitrajul lui Marius Avram, de la meciul Pandurii – Steaua, a ridicat numeroase semne de întrebare și a readus în prim-plan greșelile „fluierașilor”, care influențează decisiv rezultatele meciurilor. De-a lungul timpului, în Liga I au existat episoade memorabile, create de cei care ar fi trebuit să împartă dreptatea. Într-un top neoficial al gafelor voite, sau nu, pe primul loc ar putea să se claseze Alexandru Tudor.

În returul sezonului 2006-2007, Unirea Urziceni primea vizita Stelei și pierdea cu scorul de 1-2. „Roș-albaștrii” au primit cadou un penalty, după ce Vasilică Cristocea a căzut în careu, după un presupus fault făcut de portarul Cătălin Grigore. Toate reluările au arătat fără dubiu că jucătorul Stelei nu fusese atins, dar arbitrul a fost convins că existase contact. Mai mult, Tudor a făcut turul redacțiilor ziarelor de sport, încercând să convingă că a luat o decizie corectă. N-a reușit decât să smulgă zâmbete și să-și strice imaginea.

În 2008, Steaua întâlnea pe teren propriu pe CFR Cluj, și se impunea cu scorul de 3-1. Meciul a fost condus tot de Alexandru Tudor, care le-a refuzat ardelenilor două penalty-uri clare, în repriza a doua. Scandalul a fost uriaș, mai ales că cele două echipe se aflau în luptă directă pentru câștigarea titlului, care în cele din urmă a ajuns în Gruia.

În 2003, la semifinala Dinamo – Astra (scor 3-1) a izbucnit unul dintre cele mai mari scandalui legate de arbitraj. „Centralul” Sorin Altmayer a făcut praf meciul, l-a iertat de eliminare pe Frăsineanu, jucătorul gazdelor și a acordat aiurea o lovitură liebră din care au marcat câinii. Nici tușierul Ioan Mureșan n-a fost în mână și a lăsat steagul jos la trei atacuri ale „roș-albilor”. „Almayer rămâne numărul 1 printre arbitrii criminali”, avea să spună Daniel Movilă, fost jucător al Astrei.

În 2004, tot în semifinalele Cupei României, în jocul câștigat de Dinamo contra celor de la FC Național (scor 4-0), Ionică Serea a făcut spectacol. Arbitrul l-a eliminat gratuit pe McKain și a inventat două lovituri de la 11 metri pentru gazde. La fe ca și Altmayer, și Serea a fost scos de pe lista FIFA, după acea prestație.

În aces sezon al Ligii I, un meci spectaculos reușit de „fluierași” a fost cel dintre Astra Giurgiu și Steaua, câștigat de gazde cu scorul de 2-0. Cunoscut pentru greșelile în lanț pe care le comite, centralul Sebastian Colțescu s-a întrecut pe el însuși la acest joc, la care a anulat trei goluri marcate de steliști. La două dintre reușitele „roș-albaștrilor”, craioveanul a mers pe mâna asistenților. În plus, Colțescu l-a iertat de eliminare pe Constantin Budescu, după ce fostul atacant al Astrei îl pălmuise pe Cojocaru.