O greșeală capitală: SRI vrea să se despartă de trecut tăcînd! România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

O greșeală capitală: SRI vrea să se despartă de trecut tăcînd! România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 5122 Vizualizari

Cu prilejul inaugurării la Universitatea de Vest a unui Program de masterat pentru Studii de Securitate Globală, Eduard Hellvig, directorul SRI, a ținut un discurs în fața cursanților. Om serios cînd vine vorba de documentare, am vrut să văd în ce postură a ținut acest discurs directorul SRI.

Dintr-un articol publicat de Evenimentul zilei am aflat cîteva amănunte despre inițiativa de la Timișoara: „Derulat de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a UVT, acesta este primul program de acest fel din vestul țării, unul complex, apropiat de practică. Se adresează în primul rând specialiștilor care doresc să se perfecționeze, dar și tinerilor care doresc să devină profesioniști în acest domeniu”.

Ce rol are SRI în această inițiativă? O finanțează? Îi asigură documentarea de specialitate? Îi dă profesori? În ce calitate a vorbit Eduard Hellvig? De invitat? De profesor? De patron? Iată întrebări al căror răspuns ne-ar fi ajutat să descifrăm mai bine textul Discursului, pe care l-am citit cu creionul în mînă în varianta de pe site-ul SRI, și nu l-am ciugulit din știrile trunchiate și analfabete ale televiziunilor de știri. Deși n-avem date pentru a găsi răspunsul la aceste întrebări, e limpede că ne-am aflat în fața unui moment de comunicare publică. Directorul SRI, Eduard Hellvig, din motive care ne scapă, a ales drept prestație de principiu a SRI discreția.

Din cînd în cînd, eternitatea de discreție e întreruptă de către un Comunicat al SRI sau de o postare pe facebook a lui Ovidiu Marincea. Rar, rar de tot, cînd intervine Eduard Hellvig și atunci într-o manieră atît de subtilă că n-ai putea spune o clipă c-a fost vorba de o reacție la dezbaterile publice din jurul SRI. E și ăsta un mod de comunicare Judecînd însă după transmiterea discursului pe Internet și după mediatizarea momentului de către presă, discursul s-a vrut o astfel de intervenție subtilă.

Discursul de la deschiderea cursurilor ( încă o dată precizez, n-am găsit nici o informație despre prezența lui Eduard Hellvig la Timișoara, nici măcar pe site-ul SRI sub forma unui Comunicat despre călătorie) poate fi văzut ca o astfel de intervenție sofisticată. Un prilej de a răspunde de către conducerea SRI la multele întrebări ridicate de dezvăluirile scandaloase din ultima vreme despre abuzurile SRI din anii fostei conduceri.

Discursul ținut la Universitatea Timișoara de Eduard Hellvig, directorul SRI, a fost salutat cu răcnete în ținută de Drepți de presa care face PR noii conduceri a SRI. Antena 3 a întrecut Realitatea tv, postul de casă al noii conduceri, printr-o emisiune specială, în care discursul a fost proclamat piatră de hotar, reîntoarcere la democrație bla, bla. Cine a urmărit această emisiune Omagiu a avut impresia că s-a comentat un nou Discurs al Tovarășului. Lectura stenogramei descumpănește pe cei gata să ia în serios serenadele cîntate sub fereastra directorului SRI. Cu un anume efort, descoperi în discurs referirea care a iscat incendiul de elogii, devastator: „În ciuda numeroaselor afirmaţii vehiculate deliberat, pot spune cu toată responsabilitatea că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de , 89 şi că întreaga activitate este guvernată de principii şi valori pe care le respectăm în orice împrejurare.

Dintre acestea, poate cele mai importante sînt legea şi securitatea cetăţeanului. De exemplu, s-a vorbit în aceste zile despre anchetarea disidentului inginer Gheorghe Ursu. Au trecut 32 de ani de atunci. Au trecut 30 de ani de la evenimentele de la Braşov 1987 şi sînt de acord că trebuie făcut o dată lumină în aceste cazuri. Eu voi face tot ce ţine de mine pentru acest lucru. Vă anunţ în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS şi anumite documente care nu au putut fi predate pînă acum, potrivit legii, şi care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de consiliu referitoare la cadre, stabilite prin sentinţe judecătoreşti, ca fiind lucrători ai securităţii”.

Prin despărțirea de trecut, Eduard Hellvig n-a înțeles despărțirea de trecutul de abuzuri întruchipat de fosta conducere, abuzuri dezvăluite printre alții de Daniel Dragomir, ci despărțirea de trecutul de Securitate. Cu această despărțire s-au lăudat toți directorii SRI, începînd chiar cu Virgil Măgureanu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate