Activitatea instanţelor, paralizată. Grefierii protestează

Activitatea instanţelor, paralizată. Grefierii protestează sursa foto: Arhiva EvZ

Protest spontan al grefierilor în instanțele din România. Sindicatul spune că Boloș nu va asigura fondurile pentru plata integrală a tranșelor din hotărârile judecătorești.

Grefierii protestează. Personalul auxiliar de specialitate din instanţe a declanşat forme de protest spontan. Acestea constau în întreruperea activităţii cu publicul şi suspendarea şedinţelor de judecată.

Motivul, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a refuzat să asigure fondurile pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărârile judecătoreşti, transmite Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grefierii protestează

Blocul Naţional Sindical informează prin afiliatul său, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, că la nivel naţional personalul auxiliar de specialitate din instanţe a declanşat forme de protest spontan concretizate în întreruperea activităţii cu publicul şi suspendarea şedinţelor de judecată.

Motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii de ieri, 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanţelor Publice. La care au participat reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, ai SNGJ Dicasterial. Dar şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, potrivit unui comunicat de presă al BNS.

Sindicatul transmite că, în urma întâlnirii, ministrul finanţelor, domnul Marcel Boloş, a transmis că nu va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărârile judecătoreşti.

Protestele au loc în toată ţara

Personalul auxiliar din instanţe, supărat şi pe ÎnaltaCurți de Casație și Justiție

Grefierii din întreaga țară au organizat în această săptămână un protest în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din București.

Aceștia aduc acuzații că instituția tratează discriminatoriu drepturile salariale și nu dă atenție hotărârilor judecătorești definitive care le recunosc salariile restante.

Sindicaliștii au comunicat luni că mai mult de o mie de grefieri au învăluit jumătate din clădirea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu toții au blocat circulația din fața instituției.

Printre altele, grefierii solicită achitarea completă a salariilor și a altor drepturi de natură salarială. De asemenea, vor furnizarea materialelor necesare desfășurării în condiții normale a activității în instanțele judecătorești.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții sindicatelor au subliniat că ÎCCJ a evitat dialogul cu grefierii. Şi nu a emis un punct de vedere oficial cu privire la aspectele reclamate.

Protest grefierii

Sursă foto: grefajudiciara.ro

Ce revendică grefierii

Grefierii solicită plata completă a salariilor înainte de orice alte obligații financiare ale angajatorilor.

Ei doresc să li se achite integral salariile recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin acte administrative emise în anul 2023. Referitoare la luna noiembrie 2023. În conformitate cu practica Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru propriul său personal.

Esolicită și prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru:

a) achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023; b) achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv. Astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin administrative emise în anul 2023.

Sindicaliștii aduc acuzații privind un tratament discriminatoriu în ceea ce privește salarizarea personalului instanțelor judecătorești. În special din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Aceasta achită integral drepturile salariale ale angajaților din aparatul propriu. Asta în timp ce la nivelul celorlalte instanțe judecătorești, cum ar fi curțile de apel, tribunalele și judecătoriile, salariile personalului (judecători, grefieri, funcționari publici) nu sunt achitate integral de peste 7 luni.