Sindicatele din energie cer intervenția Corpului de Control la mai multe instituții din Hunedoara

Sindicatele din energie cer intervenția Corpului de Control la mai multe instituții din Hunedoara Termocentrala Mintia. Sursa foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții sindicatelor din sectorul energiei au adresat o solicitare premierului Marcel Ciolacu, cerându-i să trimită Corpul de Control la diverse instituții publice deconcentrate din județul Hunedoara.

Sindicatele cer să se intervină prin Corpul de Control și susțin că aceste instituții ar evita să ia măsuri cu privire la multiplele nereguli care au loc pe platforma termocentralei Mintia.

Această centrală a fost achiziționată anul trecut printr-o licitație de o societate cu sediul în București, care face parte dintr-un grup de firme cu sediul în Iordania.

Corpul de Control, chemat să investigheze instituțiile din Hunedoara ce au legătură cu termocentrala Mintia

Într-o scrisoare deschisă publicată miercuri și adresată premierului Marcel Ciolacu, Federația Sindicatelor Libere Independente Energetica (FSLIE) a solicitat primului ministru să dispună o investigație a Corpului de Control la instituțiile publice din județul Hunedoara care ar avea competența de a efectua verificări pe platforma termocentralei Mintia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre instituțiile vizate se numără Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara și Administrația Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Sindicatele afirmă că pe platforma termocentralei Mintia, achiziționată anul trecut de firma MASS GLOBAL ENERGY SRL din București, o societate membra a grupului de firme MASS GROUP HOLDING din Amman, Iordania, au loc nereguli pe care funcționarii instituțiilor deconcentrate din județ le trec cu vederea.

„După adjudecarea licitaţiei, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL pentru îndeplinirea obligaţiilor impuse de către Statul Român, trebuia să realizeze investiţia pe care şi-a asumat-o, astfel că prima măsură luată a fost aceea de a introducere în incinta obiectivului a unor persoane care nu aveau cunoştinţele necesare pentru a putea lua deciziile care presupuneau dezafectarea instalaţiilor care existau în cadrul Termocentralei.

Astfel, în perioada septembrie 2022 - septembrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a folosit la muncă persoane fără a le fi fost încheiat în prealabil contracte de muncă”, au transmis sindicaliștii.

Cele mai grave nereguli constatate

În acest sens, se face precizarea că, după efectuarea plății în luna august 2022 a sumei de zece milioane de euro, reprezentând avansul pentru achiziționarea Termocentralei Mintia, societatea a angajat cetățeni irakieni și români pe o perioadă semnificativă. Și anume până în luna septembrie 2023.

Mai mult, continuând practica anterioară de a utiliza muncitori fără a le întocmi contracte individuale de muncă, în intervalul martie-septembrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a beneficiat de forța de muncă a unor cetățeni irakieni.

Ei au desfășurat activități în cadrul Termocentralei Mintia fără a fi legalizați prin acorduri de muncă, delegare sau contracte în conformitate cu legislația.

„Avându-se în vedere importanţa obiectivului, precum şi împrejurarea că în incinta termocentralei se găseau material şi instalaţii cu potenţial periculos, Federatia Sindicatelor Libere Independente Energetica a sesizat Inspecţia Muncii Bucureşti care a efectuat un control la data de 05.09.2023, împrejurare în care au fost identificate persoane la muncă fără forme de munca legale.

Totodată, firme care figurau fără nici un angajat lucrau în unitate zilnic şi prestau activităţi în incinta termocentralei deşi nu aveau încheiat contract individual de muncă.

Posibil să existe un interes al organelor de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara în a proteja pe SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL avându-se în vedere că deşi în 19.04.2023 a fost efectuat un control, la care au participat conducerea cat si cinci inspectori ITM Hunedoara, când au fost constatate nereguli nu au fost stabilite măsuri clare si nici nu a fost notat in registrul național intern al ITM acest control”, transmit sindicaliştii primului-ministru.

Valea Jiului stă pe un butoi de pulbere

Termocentrala Mintia. Sursa foto: Arhiva EVZ

Operaţiuni riscante cu materiale periculoase

Conform sindicatelor, compania câștigătoare a licitației a demarat demolarea clădirilor și atelierelor din termocentrala Mintia „fără a avea autorizaţie de demolare la acea dată, procedură de demolare ce se desfăşoară în continuare şi în prezent fără autorizaţie extinsa de demolare”, iar un control făcut de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara în urma unor reportaje publicate online s-a finalizat „fără a se lua măsurile legale deşi la acel moment demolarea construcţiilor era în derulare fără a exista autorizaţia de demolare emisă iar molozul era depozitat necorespunzător”.

După obținerea autorizației, conform sindicatelor, compania a procedat la depozitarea neorganizată a deșeurilor.

Conductele pentru produse petroliere nu au fost curățate. Mai mult, în depozitul termocentralei s-au acumulat amestecuri de moloz, conducte pentru ulei și păcură, vată sticlă, tablă, mobilier din lemn și termopan.

Pe întreaga durată a operațiunilor de demolare, firma nu a dispus, potrivit sindicatelor, de stingătoare de incendii adecvate sau aprovizionare cu apă curentă.

Toate acestea, duc la o singură concluzie, aceea că autorităţile au înţeles «să închidă ochii» şi să ignore riscurile şi totodată prevederile legale şi atribuţiile care le reveneau”, susţin sindicatele în scrisoarea adresată şefului Guvernului.

Acestea semnalează că substanțe chimice, inclusiv trei kilograme de mercur, acid sulfuric, acid clorhidric și toluen, sunt depozitate în același loc, fără măsuri de protecție adecvate.

De asemenea, se menționează că stația de electroliză, care produce hidrogen și conține electrolit KOH 28% atât sub formă lichidă, cât și solidă, o substanță extrem de periculoasă și toxică, este în prezent în curs de demolare, fără a se lua măsurile necesare de siguranță.

Compania a înstrăinat bunuri de la termocentrala Mintia

Sindicatele menționează că Administrația Apele Române - Administrația Bazinală de Apă Mureș a stabilit cerințele care trebuiau respectate de către SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL în ceea ce privește exploatarea barajului de priză Mintia. De aceea, se cere intervenția Corpului de Control.

Potrivit acestora, reprezentanții companiei au solicitat prestatorului autorizat să deschidă stavilele barajului. Cererea a fost respinsă de prestator.

Motivul respingerii a constat în faptul că urmarea instrucțiunilor respective ar fi generat fluctuații semnificative ale debitelor pe râul Mureș. Cu consecințe asupra mediului, utilizatorilor din amonte și aval, precum și asupra populației.

Nu în cele din urmă, membrii sindicatelor afirmă că au documente care atestă că s-au efectuat tranzacții ilegale pe platforma termocentralei Mintia.

S-au comercializat în exces peste 40 de tone de uleiuri, peste cinci kilometri de cale ferată și alte echipamente. Totul contrar prevederilor contractuale care interziceau companiei să vândă active din termocentrală înainte de inaugurarea noii centrale.

„Acest fapt împreună cu nerespectarea legislaţiei române atrage anularea pe loc a contractului de vânzare cumpărare şi este suficient pentru ca Ministerul Energiei conform clauzelor contractuale să ia Termocentrala Mintia înapoi la Statul Român”, mai spun sindicatele din energie.