Prețurile au luat-o razna înainte de Paște. Ouăle au devenit un lux
- Emma Cristescu
- 21 martie 2025, 23:58

Prețurile au luat-o razna înainte de Paște. Specialiștii au anunțat că ouăle, un aliment foarte cumpărat în perioada Paștelui, vor deveni un lux.
Gripa aviară a cauzat scăderea ofertei la nivelul întregii producții de ouă din Europa. O fermă din Polonia a fost nevoită să sacrifice 850.000 de găini, ajungând astfel la un total de 1,4 milioane de găini sacrificate din cauza virusului.
Se scumpesc ouăle
Polonia, Italia și Marea Britanie se află printre cele mai afectate țări. Prețurile pentru ouă vor crește din cauza cererii extrem de mari și a ofertei scăzute, cauzată de gripa aviară. Probleme sunt și în Statele Unite ale Americii. Autoritățile sunt nevoite să importe ouă din Uniunea Europeană pentru a reuși să facă față cererii.

Ouă. Sursa foto: Dreamstime.com
Această situație vine într-un moment dificil pentru românii care sărbătoresc Paștele, iar ouăle sunt nelipsite de pe masă. Aceștia vor fi nevoiți să suporte o creștere cu 30% a ouălor în perioada sărbătorilor Pascale.
Prețurile au luat-o razna înainte de Paște
Și alte alimente s-au scumpit în România înainte de Paște. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că fructele s-au scumpit cu 11%, iar legumele cu 10,66%. Pentru detergenți, românii trebuie să scoată din buzunar cu 12% mai mult, iar pentru articolele chimice cu peste 8%. În topul scumpirilor, se află margarina. Prețul său a devenit mai mare, în 2025, cu aproape 20%.

Supermarket. Sursa foto: Pixabay
Cât costă carnea de miel
În perioada Paștelui, carnea de miel va fi disponibilă la un preț de aproximativ 22 lei/kg. Fermierii au declarat că, având în vedere dificultățile cauzate de pesta micilor rumegătoare, acest preț este unul corect.
„Prețul nu va depăși 22 lei pe kilogram viu, iar miei vor ajunge la o greutate de 20-25 kg în viu, ceea ce va însemna aproximativ 10-15 kg de carne în carcasă”, a explicat Ionică Nechifor, un fermier din România.
Fermierii recomandă românilor să aleagă miei cu o greutate de cel puțin 10 kg în carcasă pentru a se asigura că vor cumpăra carne de calitate superioară.