Florin Călinescu, analist economic. Sfaturile actorului depre plățile cash

Florin Călinescu, analist economic. Sfaturile actorului depre plățile cash Florin Călinescu. Sursa foto: Facebook

Florin Călinescu se opune limitării plăților cu bani numerar, în cazul persoanelor fizice, Actorul nu este de acord cu măsura pe care autoritățile o propun în vederea reducerii evaziunii fiscale, Totodată, Călinescu are un mesaj și pentru bancherii care profită de pe urma unei astfel de prevederi legale,

Florin Călinescu nu este de acord cu măsura propusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, de limitare pentru plățile cu numerar. Actorul a avut un comentariu pe acest subiect într-un clip video. Potrivit spuselor sale, în mediul rural, oamenii nu ar fi familiarizați cu mijloacele electronice de plată.

Legea propuse că persoanele fizice vor putea face plăți cu bani numerar de cel mult 10 mii de lei pe zi. Actul normativ prevede o plafonare la încasările efectuate de magazinele de tip cash & carry. Fiecare persoană fizică va putea plăti cu bani cash, la o tranzacție, cel mult 2.000 de lei.

În acest context, Florin Călinescu face referire și la bancherii care vor încasa comisioane de pe urma tranzacțiilor prin mijloace electronice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Global vorbesc cum vă închipuiți voi că unchiul meu la 84 de ani nu știe sa scrie sa citească o să se ducă cu cardul la prima scorbură? De unde își ia cardul? Trebuie să-și facă cont la ce bancă? Unde visați mă cai verzi pe pereți în Africa America de Sud, România în mijlocul Rusiei unde se duc? Acești criminali numiți bănci să vă ia comision din buzunar?”, a spus Florin Călinescu într-un videoclip de Youtube.

Bani, plăti în numerar

Sursa foto: Arhiva EVZ

Florin Călinescu se opune plăților cu numerar

Ca să fim corecți, foarte puțini oameni din mediul rural își permit să facă plăți zilnice mai mari de 10.000 de lei. La fel cum, puțini merg să achiziționeze mărfuri de 2.000 de lei, la magazine cash & carry. De regulă, cei care dețin astfel de sume se descurcă și cu mijloacele electronice de plată. Scenariul lui Florin Călinescu nu are tocmai o acoperire în realitate.

Pe de altă parte, deși impune limitarea plafonului de plăți, statul nu are mijloace să verifice dacă legea este respectată. Un cetățean poate face mai multe tranzacții, diferite, în aceeași zi, în valoare de 10.000 de lei. La fel poate face mai multe tranzacții de câte 2.000 de lei la magazine. Florin Călinescu se opune plafonării plăților cu numerar.

Spre deosebire de facturile fiscale emise companiilor, bonurile de casă nu sunt personalizate. E drept că, într-o astfel de situație, un cumpărător va fi nevoit să piardă mai multă vreme prin magazine.

Situația devine mai complicată în condițiile în care o persoană fizică are de achiziționat un singur produs a cărui valoare depășește plafonul impus. Dar, cu siguranță, la cât de inventivi sunt patronii de magazine, vor găsi o portiță și pentru astfel de situații.