Tranzacțiile în numerar. Tot ce se schimbă de la 11 noiembrie
- Iulia Moraru
- 31 octombrie 2023, 07:52
Potrivit Legii privind reforma fiscală, plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar se vor micșora din 11 noiembrie.
Tranzacțiile în numerar. Noile limite impuse pentru vor avea un impact major asupra multor firme.
La sfârșitul săptămânii trecute, a fost promulgată Legea nr. 296/2023, care va fi pusă în aplicare începând cu 1 noiembrie.
Cu toate acestea, în ceea ce privește reglementările referitoare la plățile în numerar, acestea vor deveni efective după 15 zile de la publicarea legii, adică din 11 noiembrie 2023.
Tranzacțiile în numerar
Astfel, firmele trebuie să țină cont de noile reguli ce au în vedere plățile în numerar.
- Încasări în numerar de la o persoană juridică, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se pot face în limita unui plafon maxim de 1.000 lei/persoană.
- Magazinele de tip cash & carry pot efectua încasări în numerar de la aceleași persoane în limita unui plafon de cel mult 2.000 lei/persoană.
- Plățile, în numerar, către furnizori de bunuri sau servicii, persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se limitează la un total zilnic de cel mult 2.000 lei/zi și nu mai mult de 1.000 lei/persoană.
- Către magazine de tip cash & carry se pot face plăți numerar de cel mult 2.000 lei/zi.
- Avansuri spre decontare acordate, în numerar, salariaților proprii pentru plăți efectuate către persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se limitează și ele la maxim 1.000 lei/zi/salariat.
Ce ale prevederi intră în vigoare de la 11 noiembrie
- Încasările numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (respectiv 2.000 lei în cazul magazinelor de tip cash & carry) – NU se pot fragmenta.
- Similar, plățile numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (respectiv 2.000 lei în cazul magazinelor de tip cash & carry) – NU se pot fragmenta.
- Încasări și plăți între persoane fizice (populație) și persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la 31 decembrie 2024 și la 2.500 lei începând cu anul 2025.
- Sunt interzise încasările și plățile fragmentate de la/către o persoană, pentru operațiunile de încasări/plăți în numerar cu o valoare mai mare decât plafonul de 5000 lei/zi/persoană, precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiuni de creanțe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul zilnic.
- Se interzic încasări și plăți în numerar efectuate cu titlu de împrumuturi între persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică și persoane fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege.
Suma păstrată în casierie este de maximum 50.000 lei
În conformitate cu noua legislație, limita maximă admisă pentru fondurile păstrate în casierie este de 50.000 lei.
În situația în care suma depășește această limită și este utilizată pentru plata drepturilor de personal sau pentru achiziții de la persoane fizice în următoarele trei zile lucrătoare, nu se va ivi nicio problemă.
Totuși, dacă suma care depășește plafonul de 50.000 lei nu este destinată scopurilor clare, entitatea trebuie să efectueze depunerea acestor sume la bancă în decurs de două zile lucrătoare.
În tranzacțiile cash dintre indivizi, există o limită zilnică de 10.000 de lei pentru încasări și plăți. Fragmentarea tranzacției sau a plăților/încasărilor nu este permisă.
Amenzi pentru cei care nu respectă prevederilor legate de plata în numerar
Pentru nerespectarea regulilor referitoare la tranzacțiile în numerar, amenda aplicată este de 25% din suma care depășește plafonul de plată/încasare sau soldul de casă, dar nu mai puțin de 500 lei.
De asemenea, în plus, persoanele juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, ONG-uri și alte asocieri cu sau fără personalitate juridică pot fi amendate cu sume cuprinse între 15.000 lei și 20.000 lei pentru acordarea oricăror avantaje clienților în scopul efectuării plăților în numerar.