Calendar Ortodox, 27 ianuarie. Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, apărător al dreptății și al săracilor

Calendar Ortodox, 27 ianuarie. Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, apărător al dreptății și al săracilor sursă: doxologia

Calendar Ortodox. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost patriarhul Constantinopolului. A fost un apărător al dreptății și al săracilor. A fost singurul care a avut curajul să o acuze pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit pe nedrept via unei văduve.

Calendar Ortodox. Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, în jurul anului 354, într-o familie de negustori bogați. Și-a pierdut tatăl pe când era doar un copil, iar mama sa și-a dedicat viața educației sale. Se pare că a studiat chiar și Dreptul, pe care l-a practicat o perioadă. A decis însă să se călugărească. A trăit doi ani într-o peșteră, fapt care i-a întărit credința, după cum scria chiar el.

Calendar Ortodox. Sf. Ioan Gură de Aur, apărător al dreptății

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost cel care a avut curajul să o acuze pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit pe nedrept via care aparținea văduvei Calitropia. În anul 397 a fost numit patriarh al Constantinopolului. Ideila sale reformatoare, predicile sale cu fundament intelectual, luarea de poziție contra păcatelor, dragostea sa pentru săraci, pentru adevăr și pentru dreptate, i-au făcut mulți dușmani. A fost izgonit din scaunul patriarhal de două ori.

Când a fost numit patriarh pentru a treia oară a fost trimis să slujească la Cucus. Ulterior a fost mutat la Aravissos și apoi la Pitius unde a trecut la cele veșnice în anul 407. A fost îngropat la Comane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre ucenici săi, Proclu a ajuns patriah al Constantinopolului în anul 434 și a cerut împăratului bizantin Teodosie să aducă trupul Sfântului înapoi acasă. Patru ani mai târziu, creștinii au reușit să aducă moaștele sale în capitala Bizanțului.

Moaște sfinte

În prima faza moaștele au fost duse la Biserica Sfântului Apostol Toma, iar mai apoi la Biserica Sfânta Irina. După o zi, Sfintele sale Moaște au fost mutate în Biserica Sfinții Apostoli. Potrivit scrierilor bisericești, în momentul în care moaștele au fost așezate în acest lăcaș de cult s-a auzit vocea Sfântului care a spus „Pace tuturor”. Racla care conținea Sfintele moaște a fost îngropată în Sfântul Altar, alături de Moaștele Sfântului Grigorie Teologul.

Odată cu venirea cruciaților în Constantinopol, moaștele celor doi Sfinți au ajuns la Veneția, iar ulterior la Roma. Trupul lui Ioan a fost așezat în prima faza într-un pridvor al Bisericii medievale, închinată Sfântului Apostol Petru. Apoi, la 1 mai 1626 moaștele au fost duse în Biserica Mare a Sfântului Petru, găsind loc de odihnă într-o Capelă creată special.

800 de ani mai târziu moaștele celor doi sfinți au ajuns din nou la Biserica de la Constantinopol datorită Papei Ioan Paul al II-lea, care le-a restituit la în anul 2004, potrivit crestinortodox.ro.

Tot în data de 27 de ianuarie mai sunt pomeniți:

Sfânta Marciana, împărăteasa; Sfântul Cuvios Claudin; Sfântul Mucenic Dimitrie. Sfântul Cuvios Petru Egipteanul.