Evenimentul Zilei > Economie > Grecia: Acord al Eurogrupului pentru un al 3-lea program de ajutor
Grecia: Acord al Eurogrupului pentru un al 3-lea program de ajutor

Grecia: Acord al Eurogrupului pentru un al 3-lea program de ajutor

Miniștrii de finanțe din zona euro au ajuns la un acord asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia. Valoarea acestuia va fi de 86 miliarde de euro.

Vineri seara, miniştrii de finanţe din zona euro au discutat despre posibilitatea acordării unui nou plan de ajutor Greciei şi au ajuns la un acord, conform căruia valoarea acestuia va fi de 86 miliarde de euro. Primă tranșă acordată va fi de 26 miliarde de euro, au anunțat Comisia Europeană și Eurogrupul, informează AFP. 

"Noi împrumuturi de până la 86 miliarde de euro" vor fi acordate Greciei în următorii trei ani, a declarat Comisia.

Într-un comunicat al Eurogrupului  este precizat că prima tranșă se va ridica la 26 miliarde de euro și va fi împărțită în mai multe sub-tranșe: o plată "imediată" de 10 miliarde plasată într-un cont separat pentru recapitalizarea băncilor grecești, informează Agerpres.

O altă tranşă, în valoare de 16 miliarde de euro, va începe cu o plată de 13 miliarde până la 20 august, urmată de una sau mai multe la toamnă, în funcție de punerea în aplicare a reformelor.

Grecia nu va trebuie să recurgă la un nou împrumut pentru a putea onora la 20 august o rambursare de 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, așa cum se preconiza, mai ales de Germania care dorea mai mult timp pentru a negocia acordul.

"Ultimele șase luni au fost dificile. Ele au pus răbdarea la încercare a factorilor de decizie politică și chiar a cetățenilor noștri", a comentat într-un comunicat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acesta a mai adăugat că toate părţile şi-au respectat angajamentele. 

"Dar astăzi am plăcerea să anunț că toate părțile și-au respectat angajamentele și mesajul acestui Eurogrup este clar: pe această bază, Grecia este și va rămâne ireversibil un membru al zonei euro", a declarat el.