Evenimentul Zilei > International > Grandomania lui Kim Jong-un a aruncat Coreea de Nord în haosul pandemiei. Decizia fatală
Grandomania lui Kim Jong-un a aruncat Coreea de Nord în haosul pandemiei. Decizia fatală

Grandomania lui Kim Jong-un a aruncat Coreea de Nord în haosul pandemiei. Decizia fatală

O paradă militară masivă din Coreea de Nord a fost identificată ca un eveniment de răspândire a Covid-19, după ce un număr de soldați care au participat la eveniment luna trecută au fost testați pozitiv.

Potrivit instituției non-profit finanțate de SUA, mai mulți paznici staționați în orașul Sinuiju, care se învecinează cu China, au început să prezinte simptome de Covid la începutul acestei luni. „Au avut febră mare și simptome respiratorii acute și, după testarea autorităților sanitare, s-a confirmat că erau infectați cu varianta Omicron”, a declarat un oficial al securității de frontieră. „Majoritatea celor care au fost testați pozitiv sunt ofițeri și militari care au luat parte la parada militară din 25 aprilie”.

Focarul de Covid-19

Coreea de Nord a organizat o paradă militară pe 25 aprilie, pentru a marca cea de-a 90-a aniversare de la înființarea armatei sale, unde a adunat peste 20.000 de soldați și a prezentat un spectacol de arme. Fotografiile publicate în presa de stat au arătat mulțimi uriașe în Piața Kim Il Sung din Phenian demascate și nedistanțate social.

La acea vreme, Coreea de Nord încă nu a raportat un singur caz de Covid de la începutul pandemiei – deși experții și-au exprimat îndoielile cu privire la acuratețea raportării sale privind Covid-19.

Dar după ce a raportat primul său caz de Covid-19 pe 12 mai, țara se confruntă acum cu un focar masiv de „febră” cu cel puțin 1,2 milioane de cazuri, a declarat luni presa de stat KCNA. Țara nu a clarificat câte dintre cazurile de „febră” au fost testate pozitiv pentru Covid-19. Cel puțin 50 de persoane au murit și mai mult de jumătate de milion de persoane primesc tratament medical, a adăugat presa.

Ajutorul oferit de Coreea de Sud

Actualul focar este „strâns legat de parada din 25 aprilie”, a declarat pentru AFP Hong Min, un cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul. „Peste 20.000 de oameni se pregăteau pentru paradă timp de două luni înainte de eveniment și au rămas în capitală pentru sesiuni foto cu Kim Jong-un”, a spus el potrivit Business Insider.

Luni dimineață, Coreea de Sud a încercat să-și contacteze vecinul prin intermediul liniei inter-coreene pentru a oferi măști, vaccinuri și kituri de testare Covid-19, dar Phenianul nu a răspuns încă, potrivit NK News.