Evenimentul Zilei > International > Nu vor mai fi subofițeri: Se schimbă gradele militare în Armata Națională! Plutonierul va deveni sergent
Nu vor mai fi subofițeri: Se schimbă gradele militare în Armata Națională! Plutonierul va deveni sergent

Nu vor mai fi subofițeri: Se schimbă gradele militare în Armata Națională! Plutonierul va deveni sergent

Un proiect de lege votat în Parlament aduce schimbări radicale în ceea ce privește gradele militare din Armata Națională. Nu vor mai fi subofțeri. Plutonierul va deveni sergent.

Soldații și sergenții Armatei Naţionale vor avea grade militare noi, iar termenul de „subofițeri” va fi exclus. Prevederile respective sunt stipulate în proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, aprobat vineir în lectură finală, în cadrul şedinței plenare a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit şefului Direcţiei politici de dezvoltare a resurselor umane şi învăţământ militar, colonel Alexandru Roman, gradele militare urmează a fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa deținătorii gradelor respective, cu studiile și pregătirea profesională pe care trebuie să o aibă pentru a accede în pozițiile respective, precum și reieșind din vechimea în funcția și gradul militar deținute anterior.

Astfel, plutonierul se va numi sergent, iar sergentul-major va fi caporal. De asemenea gradele de sergent, sergent-inferior şi caporal vor fi echivalate cu cel de „soldat”.

Totodată, conform proiectului, va fi modificate şi termenele de aflare în gradele militare. Prin urmare, pentru efectivul de soldaţi, perioada va varia de la 6 luni la 1 an, pentru cel de sergenţi, termenul va fi de la 2 la 3 ani.

Sursa a specificat că toate aceste schimbări vor fi reflectate în Regulamentul cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forțele Armate, aprobat de Guvern și în Ghidul carierei militare, aprobat de către conducătorul structurii militare.

Colonelul Roman a adăugat că scopul proiectului de lege este de a delimita şi definitiva rolul soldatului şi sergentului în unităţile militare şi de a asigura formarea unui corp de conducere compus din lideri inferiori profesionişti.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.