Evenimentul Zilei > Politica > Gorghiu, scrisoare pentru liberali: „Nu putem avea o administrație ca un tort cu glazură tehnocrată, dar cu ingrediente pesediste”
Gorghiu, scrisoare pentru liberali:  „Nu putem avea o administrație ca un tort cu glazură tehnocrată, dar cu ingrediente pesediste”

Gorghiu, scrisoare pentru liberali: „Nu putem avea o administrație ca un tort cu glazură tehnocrată, dar cu ingrediente pesediste”

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a transmis o scrisoare liberalilor în care le-a cerut acestora să sprijine guvernul condus de Dacian Cioloş şi a punctat că românii doresc o schimbare inclusiv în interiorul partidului.

Colegi liberali,
 
 România are un nou guvern, un guvern tehnocrat condus de Dacian Ciolos. Guvernul Ponta s-a prăbusit sub greutatea propriilor greșeli și sub presiunea oamenilor revoltați în urmă tragediei de la Clubul Colectiv. Cetătenii au dat un semnal clar că vor în România o administrație mai competentă, mai corectă și mai eficientă.
 
 Plecarea guvernului Ponta a fost un lucru bun. S-a încheiat o guvernare care a condus România în stil electoral, tăind fondurile pentru investițiile în infrastructură, neglijând educația și sănătatea și favorizând măsuri pe termen scurt cu riscul dezechilibrelor economice. în plus, PSD a pierdut capacitatea de a mitui și de a șantaja aleșii locali, iar acest lucru e un câștig și pentru România, și pentru PNL.
 
 In același timp, trebuie să spunem clar că fostul guvern a plantat câteva bombe cu ceas în economie; vedem problemele legate de furnizarea căldurii din București, vedem situația falimentară în care se află companiile din zonă energiei. Viitorul guvern trebuie să abordeze ceea ce a stricat sau a amânat guvernul Ponta, iar oamenii trebuie să inteleagă că problemele nu au apărut din senin.
 
 Stimați colegi, guvernul tehnocrat va avea susținerea Partidului Național Liberal. E o variantă categoric mai bună pentru România decât precedentul guvern. Nu știm în ce măsură va susține PSD acest guvern, dar noi, liberalii, trebuie să o facem și o vom face. Acest lucru nu va exclude monitorizarea atentă a deciziilor guvernului și semnalarea lucrurilor pe care le vom consideră importante.   
 
 Guvernul tehnocrat este insă un guvern de tranziție, nu o soluție permanentă. Soluția trebuie să vină tot de la partide, în urmă alegerilor. Dar trebuie să înțelegem exact că oamenii nu mai vor doar o schimbare de partide, ci și o schimbare în partide.
 
 PNL este acum mai aproape de guvernare decât înainte, dar nu poate ajunge să guverneze România decât pe bază votului popular. Trebuie să primim încrederea oamenilor pentru a guverna, iar pentru asta trebuie să luăm decizii care să convingă. Partidul Național Liberal are obligația să arate că știe să continue reformele interne și că are o agendă clară pentru reformarea societătii. Trebuie să ne însușim reformele cerute de oameni în stradă; știm cu toții că există asteptări dinspre noi, nu dinspre PSD.
 
 Mă aștept insă că PSD să privească venirea noului guvern drept sinonimă cu o intrare în opoziție. Această optică se poate manifesta prin demagogie la nivel parlamentar, demagogie care va trebui combătută. Nu putem lăsa PSD să facă agendă parlamentară și să utilizeze majoritatea parlamentară de pană acum pentru a controla Parlamentul. PSD trebuie trimis în opoziție în Parlament, altfel nu va trece mult timp și se vor vedea incercări directe sau indirecte de a sabota guvernul. Nu e de-ajuns să oferim guvernului susținere minoritară din Parlament, ci trebuie să creăm o majoritate pro-guvernamentală în jurul PNL în ambele Camere.

 Susținem, deci, noul guvern și rămanem adversarii politici ai PSD. Vom continua, de aceea, să cerem public depesedizarea administrației publice, iar același lucru trebuie să facă în mod apăsat și organizațiile județene PNL. Nu putem avea o administrație ca un tort cu glazură tehnocrată, dar cu ingrediente pesediste.
 

In același timp, vă solicit tuturor să înțelegeți că operăm într-un context de incertitudine, neobișnuit. Acum delimitarea între putere și opoziție nu mai e așa de netă și vă recomand de aceea prudentă și atenție. In raport cu PSD, vor conta în mod egal fermitatea și inteligența.
 

Stimați colegi liberali, luni s-a împlinit 1 an de la victoria liberalilor în alegerile prezidențiale, de la alegerea domnului Klaus Iohannis în funcția de președinte al României. Românii au dat un mesaj clar pentru înnoire și reformă, sub semnul căruia stă și va sta activitatea noastră politică. La 1 an de la câștigarea alegerilor, parteneriatul cu președintele Iohannis rămâne fundamental pentru partid. Avem acum șansa să lucrăm mai bine cu președintele României, creând un triunghi al colaborării PNL – Guvern tehnocrat – Președinte. Vom duce această colaborare la un nivel superior după alegerile parlamentare, când vom putea asigura o colaborare PNL – Guvern liberal – Președinte.

Stimați colegi, urmează o perioadă foarte importantă pentru partidul nostru. Trebuie, de aceea, să fim uniți, să fim responsabili și să înțelegem ce ne cer românii. Am încredere în dumneavoastră, am încredere în PNL și știu că împreună putem schimba în bine România.

Alături de dumneavoastră,

Alina Gorghiu
Co-președinte al Partidului Național Liberal

17 noiembrie 2015