Potrivit Financial Times, va fi o confruntare între președintele francez Emmanuel Macron și omul votat de propriul său popor ca fiind cel mai de încredere și popular din istorie, vicepremierul și ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini.

O luptă clară va fi între globaliști și populiști la viitoarele alegeri europene. Salvini devine din ce în ce mai popular în Italia, iar în ultimele sondaje, electoratul îl consideră drept un adevărat lider.

Salvini militează pentru suveranitatea țărilor europene şi are numai de câştigat. Pe cealaltă parte Macron militează pentru globalizare, atacând constant politica lui Salvini, şi din acest motiv italienii îl văd acum pe Emmanuel Macron drept dușman al țării lor, deoarece reprezintă tot ce este imperialist în ceea ce privește UE. 

Unii dintre consilierii lui Macron l-au avertizat să nu mai lupte împotriva lui Salvini deoarece popularitatea sa a scăzut în propria țară, slăbind poziția sa de preşedinte, şi pe măsură ce influența lui Salvini se întărește, influența lui Macron slăbește.

Financial Times afirmă că "potrivit unui studiu realizat de Pollofpolls.eu, Liga lui Salvini va urca de la șase la sută din voturi și cinci locuri în Parlamentul European în 2014, la 33% și 29 de locuri. 

Şi Le Pen are șansa, de asemenea,  la o revanşă după o campanie electorală dezamăgitoare pentru alegerile prezidențiale din 2017. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban este aproape sigur că-şi va confirma o poziție dominantă la europarlamentare.  Mai este Alternativa eurosceptică pentru Germania  care pare să se dubleze, șapte procente și șapte locuri, apoi partidul conservator al Legii și Justiției din Polonia este așteptat să câștige 41% și 24 de locuri, de la 32% și 19 locuri.

Dacă aşa vor sta lucrurile şi în mai 2019, populiştii au toate şansele să domine la alegerile parlamentare europene.

 

 

Te-ar putea interesa și: