Dana Gîrbovan urmează să o înlocuiască pe Ana Birchall. Decizia a fost luată în ședința Comitetului Executiv al PSA care a avut loc vineri, 23 august.

”Asocierea numelui meu de susținerea OUG 13 este un fakenews.

Am văzut ieri propagată public acuzația că am susținut Ordonanță 13, însă doar un singur site m-a întrebat dacă afirmația e adevărată și le-am spus că asocierea numelui meu de susținerea OUG 13 este un fakenews. În fapt, când în ianuarie 2017 se discuta pe surse despre o ordonanță pentru modificarea codurilor, UNJR a avut în dată de 18 ianuarie 2017 o poziție publică prin care i-a solicitat premierului de atunci, Sorin Grindeanu, ”să nu adopte nici o ordonanță de urgență care vizează activitatea autorității judecătorești, cum ar fi modificarea Codurilor, fără că această să fi fost pusă în dezbatere publică și fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii”.

Pe data de 31 ianuarie 2017 a fost adoptată OUG 13/2017. Imediat, a două zi, pe dată de 1 februarie 2017, UNJR a avut o poziție publică prin care ”condamnă modul profund netransparent în care, pe dată de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a ales să modifice Codul penal și Codul de procedura penală, fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. […]

În concluzie, UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor ce nu au intrat încă în vigoare și să le transmită în Parlament sub formă unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real și efectiv. Acestea sunt faptele. Concluziile le trageți singuri”, a scris Gîrbovan pe Facebook, sâmbătă.