Evenimentul Zilei > International > Gillette revine la „Bărbăție” după ce a înregistrat pagube uriașe cu Feminismul și Minoritățile Sexuale
Gillette revine la „Bărbăție” după ce a înregistrat pagube uriașe cu Feminismul și Minoritățile Sexuale

Gillette revine la „Bărbăție” după ce a înregistrat pagube uriașe cu Feminismul și Minoritățile Sexuale

Consumatorii au aplicat Gillette o lecție de capitalism, după ce marca de bărbierit a încercat să le țină o lecție de învățământ politic marxist.

Marca de produse de bărbierit Gillette a anunțat că „se reorientează de la problemele sociale la eroii locali”, după ce a înregistrat pagube uriașe prin reclame care incriminau „toxicitatea masculină” și elogiau feminismul și minoritățile sexuale.

Noul clip publicitar al Gillette, lansat săptămâna trecută, îl are ca vedetă pe pompierul și antrenorul personal australian Ben Ziekenheiner. „Sunt pompier de 19 ani, explică el în clip. Oamenii mă întreabă uneori dacă este înspăimântător. Poate fi, dar ca toată lumea care are o slujbă, te pregătești – nu doar din punct de vedere al echipamentului, ci și mental și psihic.”

Clipul promovează gama SkinGuard a mărcii, destinată bărbaților cu pielea sensubilă care se bărbieresc zilnic – inclusiv pompierii, care trebuie să fie rași proaspăt, pentru ca masca să se lipească bine de figură.

„Avem o strategie foarte clară în ceea ce privește maniera în care stabilim o legătură autentică cu consumatorii noștri”, a declarat Manu Airan, director asociat al mărcii Gillette pentru Australia, citat de news. com.au.

„Vom continua să vorbim de ceea ce este important pentru Gillette: să-i reprezinte pe bărbați cât mai bine și să-i ajute pe bărbați să atingă cele mai bune performanțe. Acest lucru nu se schimbă. Vom continua să o facem și să o demonstrăm în diferite feluri.”

Luna trecută, compania mamă Procter&Gamble a înregistrat o pierdere de 8 miliarde de dolari americani a valorii afacerii sale, prin prăbușirea acțiunilor. P&G a achizționat Gillette în 2005 pentru 57 de miliarde de dolari.

Compania Gillette a dat vina pe deprecierea dolarului și pe faptul că bărbații se rad din ce în ce mai puțin.

Însă criticii au legat prăbușirea – prea brutală pentru a fi legată de cele două motive invocate mai sus – de recenta implicare a mărcii în probleme sociale stângiste, precum promovarea feminismului și a minorităților sexuale.

Această abatere spre stânga a fost taxată inclusiv de rivalul Schick printr-o serie de clipuri care au avut titlul „The Man I Am” („Bărbatul care sunt”).

În ianuarie, Gillette a provocat o furtună printre consumatori, care s-au mobilizat pentru boicotarea mărcii, cu un clip apologetic la adresa mișcării #MeToo, în care bărbații erau îndemnați să-și „radă masculinitatea toxică”.

În mai, Gillette a plusat cu un clip publicitar în care un tată își învăța un fiu transgender cum să se bărbierească întâia oară. (foto)

În ciuda noii furtuni create printre consumatori, compania a replicat pe Facebook: „Noi credem că mărcile joacă un rol în influențarea culturii oamenilor și au responsabilitatea de a-și folosi vocea”.

O recunoaștere oficială și deschisă a ideologizării publicității, care trece de la determinarea oamenilor să cumpere anumite produse la o etapă superioară: schimbarea personalității clienților și transformarea lor în „oameni noi”, în conformitate cu viziunea patronatului.

Întrebat de ziariști dacă Gillette va continua să vorbească despre chestiuni sociale, cum ar fi „masculinitatea toxică”, Manu Airan a declarat: „Vom continua să-i reprezentăm pe bărbați cât mai bine. Acesta este scopul nostru și a fost scopul nostrude 118 ani și el nu s-a schimbat.”