Marii actori ai rezervărilor online favorizează violarea drepturilor umanitare ale palestinienilor, prezentând sute de locuri de cazare și activități turistice în coloniile israeliene din teritoriul palestinian ocupat, arată Amnesty International (AI).

Politica Israelului, care constă în instalarea de civili israelieni în teritoriile palestiniene ocupate, violează dreptul umanitar intenațional și constituie o crimă de război, arată AI.

Totuși, giganții rezervărilor online continuă să-i desfășoare activitățile în colonii, inclusiv în Ierusalim Est și obțin profituri din această situație ilegală.

TrumpAdvisor, care are sediul în SUA, propune peste 70 de activități, excursii, restaurante, cafenele, hoteluri și locații de apartamente.

Booking.com, care are sediul în Olanda, propune 45 de hoteluri și locuri de cazare.

Expedia, tot cu sediul în SUA, propune nouă furnizori de locuri de cazare, din care patru hoteluri mari.

În noiembrie 2018, Airbnb s-a angajat să-și retragă toate ofertele situate în coloniile din Cisiordania, ca urmare unor investigații făcute de Al Jazeera și Human Rights Watch.

Un angajament, estimează AI, insuficient pentru că Airbnb nu l-a extins în Ierusalimul de Est ocupat (la rândul lui considerat un teritoriu ocupat) unde propune peste 100 de oferte de cazare în colonii.

 

”Călduroasa ospitalitate israeliană”

 

Airbnb, Booking.com, Expedia și TripAdvisor propun oferte pentru ”experianță” de camping în deșert și locații de găzduire pentru vacanțe, găzduite de coloniști  în colonia din Kfar Adumim sau la proximitatea ei.

180 de locuitori din Khan al Ahmar, un sat de beduini, riscă o expulzare forțată la care va proceda armata israeliană pentru a face loc extiderii ilegale a coloniei Kfar Adumin și a altor colonii din sector.

”Un asemenea transfer forțat de persoane într-un teritoriu ocupat constituie o crimă de război”, arată AI.

Autoritățile israeliene le oferă sătenilor posibilitatea alegerii între două ”destinații” posibile: un loc adiacent la fostele depozite de deșeuri municipale din Ierusalim, nu departe de satul Abu Dis sau altul, lângă o stație de tratare a apelor reziduale, nu departe de orașul Ierihon.

”Campingul în deșert în Israel” propus de Airbnb, Booking.com și Expedia permite vizitatorilor să plătească până la 235 de dolari pe noapte, propunându-le o experiență ”în liniștea deșertului” și să beneficieze de ”călduroase ospitalitate israeliană”.

Ofertele pentru acest camping se află în zonele folosite de beduini le foloseau în trecut pentru creșterea animalelor.

Odată cu dezvoltatea Kfar Adumin numeroși beduini crescători de animale și-au pierdut mijloacele de subzistență și depind de ajutoare umanitare.

În perioada februarie-octombrei 2018, Amnesty International a vizitat pentru sate palestiniene din apropierea coloniilor israeliene, dar și cartierul Silwan din Ierusalim Est și într-o comunitate palestiniană din Hebron.

Toate aceste locuri sunt aflate în apropiere de lucrativele atracții turistice gestionate de coloniști.

În afara faptului că ele contribuie în mare măsură la atragerea turiștilor în coloniile populate ilegal, Airbnb, Booking.com, Expedia și TripAdvisor își induc în eroare clienții, notează Amnesty International, abținându-se sistematic să indice că ofertele lor sunt situate în coloniile israeliene.

În ultimii ani, guvernul israelian a investit mari sume de bani în dezvoltarea turismului în colonii, desemnând anumite zone ca zone turistice pentru a justifica acapararea terenurilor și a caselor palestiniene, arată raportul AI.

Guvernul construiește deliberat colonii în proximitatea siturilor arheologice pentru a sublinia legăturile istorice ale poporului evreu cu regiunea. 

Guvernul permite coloniștilor să exploateze pământurile și resursele naturale care aparțin palestinienilor iar Airbnb, Booking.com, Expedia și TripAdvisor profită de această exploatare, arată AI.

În condițiile în care este vorba de resurse naturale palestiniene acaparate ilegal, numai coloniștii și firmele de turism online care au relații comerciale cu ei beneficiază de pe urma acestor activități.

Favorizând industria turismului în colonii și, prin urmare, creștereaa economică a coloniilor, Airbnb, Booking.com, Expedia și TripAdvisor contribuie la menținerea, dezvoltarea și extinderea coloniilor populat ilegal, trăgând profit, iar aceste acte constituie crime de război în temeiul dreptului penal internațional, acuză Amnesty International.

Aproximativ 430.000 de coloniști israelieni coexistă deseori conflictual cu peste 2,5 milioane de palestinieni în Cisiordania ocupată din 1967 de către Israel, în timp ce aproximativ 200.000 de israelieni trăiesc în Ierusalimul de Est, ocupat și anexat.

Coloniile construite de Israel în Cisiordania sunt considerate ca ilegale de către comunitatea internațională care le vede ca unul din principalele obstacole în calea păcii în regiune, viziune contestată de guvernul israelian.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: