Giani Kiriţă: "Răzvan să cedeze şi să-l ia pe Mutu!"

Giani Kiriţă: "Răzvan să cedeze şi să-l ia pe Mutu!"

Legitimat la Bursaspor, Giani Kiriţă îi cere selecţionerului, înaintea meciului Turcia-România, să-l aducă la lot pe fostul său coleg de la Dinamo.

Într-o atmosferă de anonimat şi dezinteres, naţionala de fotbal a României susţine astă-seară, începând cu ora 21.15 (în direct la postul TVR 1), un test relevant în perspectiva preliminariilor pentru Euro 2012, adversar fiind o reprezentativă importantă, Turcia, dar care trăieşte un prezent la fel de jalnic precum cel al tricolorilor.

După locul trei prins la Mondialul asiatic din Coreea de Sud şi Japonia, în 2002, selecţionata "Semilunei" a alunecat, treptat, în mediocritate, iar la ultimul turneu final nu s-a calificat.

Nici legendarul Fatih Terim nu i-a putut resuscita pe "ieniceri", astfel că federaţia a apelat la o soluţie externă. După ce o perioadă l-au curtat pe Mircea Lucescu, turcii s-au oprit la "magul" olandez Guus Hiddink, un tehnician cu o carte de vizită uluitoare. Hiddink a fost angajat pentru a duce Turcia la Euro 2012. Fostul antrenor de la Chelsea îşi va face azi debutul în noua funcţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Meciul din această seară va fi găzduit de Stadionul "Şukru Saracoglu" din Istanbul, unde Răzvan Lucescu a sărbătorit, în 2008, alături de tatăl său, câştigarea Cupei UEFA de către Şahtior Doneţk.

"Orice greşeală trebuie plătită"

Aflat din 2003 în Turcia, unde a jucat pentru Samsunspor, Gaziantepspor, Ankaragucu şi Bursaspor (în prezent), fostul dinamovist Giani Kiriţă (33 de ani) s-a încununat, sezonul trecut, campion în Şuperlig cu gruparea "crocodililor", după o luptă crâncenă dusă până în ultima etapă cu Fenerbahce.

Formaţia din Bursa i-a prelungit contractul băiatului născut în Pantelimon, care la sfârşitul săptămânii trecute a fost titular în partida din Supercupa Turciei, Bursarspor - Trabzonspor, scor 0-3.

"Nu prea este interes faţă de acest meci. Lumea e cu ochii pe cluburile mari din Istanbul. La fel ca şi România, Turcia este în căutări. Sunt doar patru-cinci fotbalişti cunoscuţi, restul jucătorilor sunt noi. Înclin spre o remiză cu goluri. Românii să nu se aştepte însă că va fi un meci uşor. Trebuie să pună osul serios, dacă vor să iasă cu capul sus de pe teren", ne-a declarat ieri Kiriţă.

Fost coleg la Dinamo cu Mutu, Kiriţă (10 selecţii la echipa naţională, adunate în anii 2000 şi 2001, în mandatele lui Loţi Bölöni şi Gică Hagi) îi cere lui Răzvan Lucescu să facă o concesie în cazul "Briliantului" şi să-l ia la lot, după ce-i expiră suspendarea pentru dopaj.

"Îl ştiu bine pe Mutu. Îi place să lupte, vrea mereu să iasă în faţă. La Dinamo era cuminte când a venit. Se afla la început de carieră, dar se zbătea să marcheze, să bată lovituri libere. A avut ce învăţa de la fotbalişti ca Vlădoiu, Lupescu, Iftodi, Mihali... Sunt de părere că orice greşeală se plăteşte. Dar când ai puţini jucători de calitate, nu prea ai de ales. Mutu a greşit, este conştient de asta, că nu mai are 19 ani, ci a trecut de 30, dar trebuie chemat la echipa naţională. Apoi, depinde doar de el să rămână la lot. Să cedeze şi Răzvan Lucescu, şi Mutu, ca să se scoată maximum din această colaborare, în folosul naţionalei", ne-a declarat Kiriţă.

Meci amical

TURCIA: Halil Altintop, Tuncay, Hamit Altintop, Mehmet Aurelio, Belozoglu, Turan, Sarioglu, Cetin, Zan, Gonul, Demirel. Antrenor: Guus Hiddink

ROMÂNIA: D. Niculae, Marica, Deac, G. Florescu, M. Rădoi, Nicoliţă, Raţ, Chivu, Tamaş, Dănănae, Lobonţ. Antrenor: Răzvan Lucescu

Arbitru la centru: Milorad Mazici (Serbia)

Stadion: "Şukru Saracoglu" - Istanbul

21.15 - TVR 1