Evenimentul Zilei > Justitie > Daniel Florea, fostul șef al biroului de contrainformații din SRI Prahova: ”ÎL ȘTIU PE SEBASTIAN GHIȚĂ DIN COPILĂRIE. PENTRU EL NU EXISTA NU SE POATE. ERA O MINTE DIABOLICĂ”
Daniel Florea, fostul șef al biroului de contrainformații din SRI Prahova: ”ÎL ȘTIU PE SEBASTIAN GHIȚĂ DIN COPILĂRIE. PENTRU EL NU EXISTA NU SE POATE. ERA O MINTE DIABOLICĂ”

Daniel Florea, fostul șef al biroului de contrainformații din SRI Prahova: ”ÎL ȘTIU PE SEBASTIAN GHIȚĂ DIN COPILĂRIE. PENTRU EL NU EXISTA NU SE POATE. ERA O MINTE DIABOLICĂ”

Cazul Ghiță. Sebastian Ghiță. Dat afară din SRI pentru că a reclamat corupția existentă în acestă instituție a statului, maiorul SRI în rezervă Daniel Florea acordă un grad de credibilitate ”undeva la 90-95%” dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, despre care spune că e ”un om foarte deștept, cu o minte diabolică”, și că dacă ar mai prins un mandat de parlamentar, probabil că n-ar mai fi existat acum în spațiul public discuții despre mizeria încrengăturii oneroase a afacerilor SRI. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, fostul ofițer lasă să se înțeleagă și că debarcarea generalului cu trei stele Florian Coldea de la șefia operativă a serviciului e temporară. Vă prezentăm câteva fragmente.

Despre Cazul Ghiță.

Ce părere aveți despre scenariul conturării unei triade a serviciilor străine, care ar dori sabotarea României? Chiar Eduard Hellvig a afirmat că exista interesul de a destabiliza SRI.

Daniel Florea: E cea mai tare chestie. M-a bușit râsul. Cretinisme. E o intoxicare a SRI-ului, ca să se regrupeze. Mai vorbește cineva în ultimele două săptămâni de concediile lui Ghiță, de cel ale doamnei general Elena Istode?!

Apropo de Sebastian Ghiţă, cum se poate să dispară așa și în continuare să fie de negăsit?

Daniel Florea: Foarte simplu. E singurul care a dispărut? Știți câți oameni au dispărut în țara asta de sub supravegheri? Mulți, foarte mulți. Sebastian Ghiţă este important pentru că a venit și a făcut niște dezvăluiri.

Cât de periculoasă este combinația: băieți răi din servicii, politicieni fără scrupule și procurori-șefi cârpe în fața puterii?

Daniel Florea: Este nocivă. Problema este că băieții ăștia răi din SRI nu prea există ca termen, eu cred că este o gașcă nebună. Ceea ce a spus fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, este suficient pentru mine să-l bag pe Florian Coldea în gașca asta. 

(…)

Cât de bine îl cunoașteți pe Sebastian Ghiță? 

Daniel Florea: Este un talentat actor. Cei care nu l-au cunoscut nu știu, dar Ghiță cumpăra de la tine la fel de multe cât încercai tu să cumperi de la el. Poate chiar mai mult, că totul ținea de interlocutor. Eu m-am întâlnit de câteava ori cu el, față în față, dar nu m-a păcălit. Ne știm din copilările, stăteam la câteva blocuri distanță.

Cum l-ați descrie?

Daniel Florea: Un pic sărit de pe fix părea din copilărie. Pentru Ghiță nu exista nu se poate, era o minte diabolică. E un om foarte deștept. De mic a făcut bani. Nu are nici 40 de ani și a făcut un imperiu. Cum? Ajutat? Neajutat? Că este ofițer acoperit? Nu știu… mă depășește, însă înclin să cred că tot ceea ce a făcut nu putea fi făcut de cineva din exterior. Ghiță a făcut foarte mulți bani din contracte cu statul, ori e logic ca în țara asta să fi acordat bani unora care erau parte a sistemului… prin cumpărare directă. SRI-ul nu este altfel decât societatea, iar societatea este cangrenată. Ei lupă pentru a o eradica, dar cu cangrena proprie nu luptă. 

De ce credeți că face Sebastian Ghiță aceste dezvăluiri acum? Motivația o reprezintă frustrarea că a fost abandonat în mâinile justiției?

Daniel Florea: Eu cred că are legăură cu faptul că nu a mai prins un mandat de parlamentar. Înregistrările sunt făcute în decembrie. Nu vorbește de lucruri vechi. Dacă Ghiță venea și arăta cum a câștigat contractele cu multe instituții ale statului român, printre care și SRI, STS, Ministerul de Externe etc., poate îl acuza pe domnul Maior. De ce nu a venit să spună că a făcut contractul X pentru că i-a înlesnit Coldea chestia asta? (…)

Interviul va fi publicat integral în ediția print de luni a Evenimentului Zilei.