Evenimentul Zilei > Politica > George Maior a dat protocoalele pe Proclamații. Ce i-au transmis guvernatorii statelor americane
George Maior a dat protocoalele pe Proclamații. Ce i-au transmis guvernatorii statelor americane

George Maior a dat protocoalele pe Proclamații. Ce i-au transmis guvernatorii statelor americane

Guvernatorii statelor americane au răspuns pozitiv apelului ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Maior, care i-a informat, la începutul acestui an, printr-o scrisoare, despre semnificația istorică a Centenarului și le-a cerut să trimită Proclamații oficiale.

Proiectul a fost inițiat la începutul acestui an și este dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. În scrisoarea trimisă guvernatorilor, Maior a vorbit și despre rolul americanilor în ascensiunea României.

 

„În mesajul său, ambasadorul român a descris sacrificiile enorme ale cetăţenilor români pentru realizarea Marii Uniri, mobilizarea excepţională a comunităţilor de români americani din urmă cu 100 de ani pentru susţinerea unirii, precum şi contribuţia unică a preşedintelui american Woodrow Wilson care, prin “Cele 14 Puncte”, a inspirat drumul spre libertate şi unitate al românilor. În acest context, ambasadorul României a adresat un apel către guvernatorii statelor americane de a emite Proclamaţii oficiale pentru celebrarea Centenarului unităţii naţionale a românilor, ca semn al prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii”, se arată într-un comunicat de presă.

 

Guvernatorii au răspuns pozitiv solicitării ambasadorului, iar proclamaţiile au fost prezentate în premieră publicului în cadrul recepţiei oficiale de Ziua Naţională a României, organizată pentru celebrarea Centenarului.

 

Ambasada României va transmite Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia toate exemplarele originale ale proclamaţiilor oficiale de onorare a Centenarului Marii Uniri, emise de către guvernatorii statelor americane, pentru a fi expuse în cadrul unei expoziţii permanente.

 

Maior a spus că emiterea Proclamaţiilor oficiale de către guvernatorii statelor americane „reprezintă poate cel mai puternic semn al prieteniei dintre români şi americani, demonstrând percepţia favorabilă a României nu numai la nivelul administraţiei federale, ci în toate colţurile Americii, la nivelul fiecărei comunităţi. Am primit aceste proclamaţii și mesaje cu o profundă recunoştinţă, pentru că ele reprezintă un simbol al respectului pe care întreaga naţiune americană o arată românilor şi sacrificiilor care au făcut posibilă Marea Unire din urmă cu 100 de ani.”

 

Guvernatorii statelor americane au emis Proclamaţii sau mesaje oficiale prin care este recunoscut şi onorat actul Marii Uniri din urmă cu 100 de ani.