„La 18 august, un dispozitiv exploziv improvizat a explodat în timp ce convoiul rus revenea dintr-o acţiune umanitară, la 15 km de oraşul Deir Ezzor”, indică agenţiile ruse, citând un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Trei militari ruşi au fost răniţi în urma deflagraţiei. În timpul evacuării, unul dintre ei, un consilier militar de rang înalt cu grad de general-maior, a „decedat din cauza rănilor”, adaugă comunicatul.

Ministerul Apărării rus nu a oferit alte detalii.

Mai multe mii de soldaţi ruşi sunt desfăşuraţi în Siria în sprijinul armatei preşedintelui Bashar al-Assad.

Intervenţia militară rusă, declanşată în septembrie 2015, a schimbat cursul războiului şi a permis Damascului să obţină victorii decisive, câştigând terenul pe care îl pierduse în faţa rebelilor şi jihadiştilor din gruparea Statul Islamic.

La jumătatea lunii iulie, trei soldaţi ruşi au fost răniţi în explozia unei bombe la trecerea vehiculului lor pe o rută din nord-vestul Siriei, unde participaseră la o patrulă comună cu forţele turce.

Pe 30 septembrie 2015, Rusia a început o intervenție militară în Războiul Civil Sirian.

Aceasta constă în lovituri aeriene rusești împotriva Statului Islamic, al-Qaeda în Levant și altor inamici ai guvernului sirian, cu sprijin militar semnificativ din partea trupelor terestre iraniene, care se coordonează cu Armata Siriană și aliații acesteia. Anterior intervenției, implicarea Rusiei în conflictul sirian s-a limitat mai ales la furnizarea de armament armatei siriene. Rusia a intervenit în conflict ca urmare a unei cereri formale din partea guvernului sirian privind un ajutor militar împotriva grupărilor rebele și jihadiste din Siria.

Sursele occidentale au sugerat că loviturile aeriene rusești au lovit teritoriile ocupate de grupările rebele ce se opun guvernului sirian, dar nu și ISIS-ul. În ciuda acestor informații, Rusia a negat toate reclamațiile potrivit cărora ea are ca țintă pe oricine nu este terorist, iar Ministerul Apărării au mers atât de departe încât a postat materiale viedo pentru ca lumea să vadă că ei lovesc țintele care trebuie.