Evenimentul Zilei > International > Gazul rusesc are acum un concurent major. Uniunea Europeană și Israelul, au ajuns la un acord pentru găsirea unei alternative la conducta de gaze Turkish Stream
Gazul rusesc are acum un concurent major. Uniunea Europeană și Israelul, au ajuns la un acord pentru găsirea unei alternative la conducta de gaze Turkish Stream

Gazul rusesc are acum un concurent major. Uniunea Europeană și Israelul, au ajuns la un acord pentru găsirea unei alternative la conducta de gaze Turkish Stream

Viitoarea conductă de gaze a companiei Gazprom, pentru furnizarea de combustibil către UE, denumită inițial South Stream, apoi Turkish Stream, are acum un concurent major.

Israelul, Italia, Grecia și Cipru au ajuns la un acord pentru realizarea conductei de gaze East Med, care va transporta combustibil din câmpul de gaze Leviathan. Este vorba de cel mai mare câmp de gaze descoperit în secolul 21, cu rezerve estimate la aproximativ 3,5 trilioane de metri cubi.
Potrivit presei de la Tel-Aviv, experții europeni au dat curs proiectului, planificarea acestuia și studiul tehnic aferent fiind finanțate de UE.
Un acord interguvernamental privind realizarea proiectului va fi semnat până în februarie 2019, a anunțat ministrul israelian al Energiei, domnul Yuval Steinitz.
Proiectul, care va fi cea mai lungă conductă de adâncime din lume pentru transportul gazelor, va costa aproximativ șapte miliarde de dolari. Conducta va ajunge până la o adâncime de 3.000 de metri, pe fundul Mării Mediterane, de la sursa aflată în apropierea Israelului, spre Cipru și mai departe în Creta și Grecia continentală, până în Italia.
Proiectul prevede o capacitate de transport de 20 de miliarde de metri cubi pe an, de două ori mai mult decât cea de-a doua conductă a proiectului Turkish Stream, pe care și Gazprom intenționa inițial să o realizeze în Italia.
Instalarea conductei va dura 4-5 ani, a menționat domnul Steinitz. "Dacă totul merge conform planului, în 2024-2025 vom deveni un furnizor de resurse energetice pentru Europa", a adăugat acesta.